Параграф22 Daily

§22 Новини

Велико Търново е център на тържествата в чест на 109 г. от обявяването на Независимостта на България

Велико Търново е център на тържествата в чест на 109 години от обявяването на Независимостта на България, съобщиха от общинската администрация.

Проявите в празничния 22 септември започват в 7,30 ч. сутринта в средновековния храм "Свети Четиридесет мъченици", където ще бъде отслужена литургия от Великотърновския митрополит Григорий и ще бъдат осветени знамената на НВУ "Васил Левски", на граждански организации и на институции.

С военен ритуал между 10,30 ч. и 11,00 ч. в крепостта "Царевец" ще бъде издигнато националното знаме. Кметът Даниел Панов и гостите на празника ще поднесат венци и цветя пред Пирамидата на независимостта.

Празничната програма ще продължи с шествие до паметника "Майка България", пред който ще бъде положен цветен гирлянд на признателност от възпитаниците на великотърновските училища.

Пред сградата на общината ще има спектакъл на военните оркестри и концерт на любителски формации. От 14,00 ч. жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур "По стъпките на българската държавност".
Празничният концерт на Николина Чакърдъкова и Неврокопския ансамбъл ще започне от 17.30 часа на открита сцена пред общината, а час по-късно те ще поведат Голямото търновско хоро.

Кулминацията на тържествата ще започне от 19,00 ч. на площад "Цар Асен I" пред Царевец. Ротите на Националния военен университет "Васил Левски" ще демонстрират строеви хватки с оръжие, след което ще започне тържествената заря - проверка.

В 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл "Царевград Търнов - звук и светлина".

Facebook logo
Бъдете с нас и във