Параграф22 Daily

§22 Новини

Вицепремиерът Бъчварова ще участва в Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС в Люксембург

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще участва в Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ на Европейския Съюз на 8 октомври в Люксембург.
Дневният ред включва обсъждане на бъдещото управление на външните граници на ЕС и на политиката за връщане на мигранти. В рамките на сесията министрите ще проследят и изпълнението на мерки, предложени от Европейската комисия на 9 септември 2015 г. в отговор на сегашната мигрантска криза.

По време на заседанието ще бъде представен напредъкът по релокацията на 40 000 души, нуждаещи се от международна закрила, след приетото от Съвета на 14 септември решение.
Министрите ще бъдат информирани за изпълнението на мерките във връзка с борбата с тероризма след изявлението на ръководителите на ЕС от 12 февруари 2015 г., както и с най-новите правила в областта на безопасността на железопътния транспорт. Очаква се в четвъртък Съветът да приеме и заключения за укрепването на мерките за борба с трафика на огнестрелни оръжия.

Успоредно със заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, на 8 октомври 2015 г., четвъртък от 18 часа ще се проведе конференция, посветена на Източното Средиземноморие и маршрута на миграция през Западните Балкани. Очаква се в нея да вземат участие както министрите на вътрешните работи, така и министрите на външните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във