Параграф22 Daily

§22 Новини

ВиК Добрич моли президента да му опрости над 7 млн. лв. публични вземания

Фирма „В и К“ – Добрич е внесла в Администрацията на Президента на Република България искане за опрощаване на публични вземания  - данъчни задължения и осигуровки,  в размер на 7  100 000 лева. Като мотив за исканото опрощаване е посочено тежкото финансово и икономическо състояние на дружеството, уточнява БНР.

Общинският съвет в Добрич трябва да излезе със становище по случая, след като Комисията по опрощаванията в Президентството е изпратила преписката до местния парламент. Комисията е поискала най-напред становище от НАП – Варна. От приходната агенция са посочили в писмо, че взискатели по случая са басейновите дирекции „Черноморски район“ – Варна и „Дунавски район“ – Плевен, КЕВР, Агенцията за държавна финансова инспекция и РИОСВ - Варна. От НАП - Варна уточняват, че размерът на публичните вземания е 9 294 000 лева. Становището на Басейнова дирекция - Варна е, че е необходимо да бъдат събрани дължимите такси по Закона за водите и че размерът на публичните вземания към тях е 5 086 000 лева към 30 ноември 2017 г. Другите институции, посочени като взискатели, дават отрицателно становище по исканото опрощаване на задълженията.

В искането си към Администрацията на Президента, фирма „В и К“ моли, ако не към всички взискатели, да бъдат опростени задълженията към басейновите дирекции във Варна и Плевен. Темата е включена в дневния ред на сесията на Общинския съвет в Добрич на 30 януари.

Съветниците ще решат какво становище да приемат, след което то ще бъде изпратено в президентската институция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във