Параграф22 Daily

§22 Новини

Висшият чиновник, бракониерствал в яз.“Смирненски“, наказан с дисциплинарно уволнение

Висшият държавен служител, от Главна дирекция „Надзор на язовирни стени и съоръжения към тях“ (НЯСС) за Централна Северна България – офис Велико Търново, заловен да бракониерства със служебна лодка в забранения за риболов целогодишно язовир „Христо Смирненски“, захранващ с питейна вода Габрово, предстои да бъде дисциплинарно уволнен. Това става известно от отговора до народния представител от ПГ „БСП за България“ Кристина Сидорова на министъра на икономиката Емил Караниколов, във връзка с поставен актуален въпрос,сочи Gabrovonews.

От отговора до Кристина Сидорова става ясно още, че на 31 май т.г. срещу началника на Регионалния отдел „Надзор на язовирни стени и съоръжения към тях“ (НЯСС) за Централна Северна България – офис Велико Търново, заловен да лови риба, е образувано дисциплинарно производство, в резултат на което висшият чиновник е бил временно отстранен от работа. Дисциплинарното производство е приключило с приемане на решение на дисциплинарния съвет, съдържащо становище за налагане на наказание „дисциплинарно уволнение“ и е предоставено на административнонаказващия орган.

До служителя е била изпратена покана да се яви пред председателя на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), за предоставяне на писмени обяснения и изслушване.

По допълнително предоставена информация от ДАМТН на 13 юни т.г., във връзка с образуваното дисциплинарно производство, хванатият да бракониерства висш държавен служител се е явил пред председателя на ДАМТН и е представил писмените си обяснения, за което е бил съставен протокол. Предстои да бъде издадена заповед за налагане на дисциплинарното наказание.

Заловеният да бракониерства в язовир „Смирненски“ висш държавен чиновник е с адресна регистрация в Габрово. 6 часа служители на сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Габрово, заедно с инспектори на ИАРА – Габрово, наблюдаваха бракониера, който заедно със свой помагач извършвали незаконния риболов на бяла риба. Следени са как изваждат риба от водата и дори навлизат в санитарно – охранителната зона на водоема. Акцията по тяхното задържане започна сутринта на 16 май и приключи следобеда същия ден.

При излизане от язовира двете лица били задържани и изяснена тяхната самоличност. Държавният служител дори се легитимирал със служебната си карта на ГД „НЯСС“ и изпаднал в недоумение, заявявайки, че извършвал проверка по язовирната стена и нищо нередно нямало в това.

В хода на проверката била иззета гумена лодка, с дължина 3,80 м и двигател „Сузуки“. Пред проверяващите легитимиралият се с карта чиновник заявил още, че лодката е негова, т.е. служебна. Обяснението му било, че бил на работа.

Плавателният съд, с който е извършвано бракониерството, е бил теглен от лек автомобил на НЯСС, в чиито багажник е била открита рибата. На място уличеният в бракониерство държавен служител не могъл да предостави протокол за извършване на проверка. Оказало се, че другото лице, което било с него, е абсолютно външен човек, нефигуриращ в списъка с лица, които се подписват при посещение на язовир „Христо Смирненски“, контролиран от ДАНС.

Двамата влезли в язовира по предлог, че висшият държавен чиновник ще извършва проверка на язовирната стена. През шестте часа наблюдение по нищо не личало, че се инспектирала стената. Съставени са два акта, съгласно Закона за рибарство и аквакултура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във