Параграф22 Daily

§22 Новини

ВКС и ВАС номинираха четирима съдии - кандидати за място в Конституционния съд

Четирима са кандидатите да попълнят овакантяващото се място за представител на съдебната власт в Конституционния съд. Това са Боян Магдалинчев от Върховния административен съд и Симеон Ченачев, Борислав Балазелков и Таня Райковска от Върховния касационен съд.  Изборът на нов конституционен съдия от съдебната квота се провежда,  въпреки подадения сигнал за поставено взривно устройство, който затвори за близо час и половина столичната Съдебна палата, по решение на председателя  на Върховния касационен съд Лозан Панов:

"Изборът трябва да се състои, защото е важен за държавността, а прозрачността на избора зависи от вас също. Така, че във всички случаи поемам отговорност днес да има избор, надявам се това да се случи. В сградата има много институции, заедно ще предприемем действия във връзка с това да не става пречка сигналите за бомба да бъдат отлагани дела", каза Лозан Панов пред БТА.

В началото се регистрираха 176 от общо 196 съдии от ВКС и ВАС. 100 са съдиите от ВКС и 76 от ВАС. По-късно още един съдия пристигна и така общият брой стана 177, съобщиха източници на Параграф 22.

Очаква се по-късно да стане ясно кой от четиримата номинирани магистрати ще представлява съдебната власт през следващите девет години в Конституционния съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във