Параграф22 Daily

§22 Новини

ВКС остави в сила оправдателна присъда на Цветанов

Върховният касационен съд остави в сила решението на Софийския апелативен съд, с което Цветан Цветанов беше признат за невиновен за длъжностно присвояване. Решението на ВКС е окончателно.

Прокуратурата обвиняваше зам.-председателя на ГЕРБ, че като вътрешен министър неправомерно е изплатил близо 50 000 лева на бившия началник на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. Цветанов разрешил той да вземе тези пари - заплати, неползвана платена отпуска и обезщетение за пенсиониране, за време, в което Тодоров е разследван и задържан в Ловешкия арест.

Върховните съдии приемат за правилни изводите на Софийския градски съд и Софийския апелативен съд за несъставомерност на повдигнатите на ексминистъра обвинения. Според ВКС той не е нарушил действащото законодателство, оставяйки на поста му Тодоров и позволявайки му да напусне сам системата на МВР, получавйки съответното възнаграждение, въпреки че е бил обвиняем.

„Според Закона за МВР, образуването на наказателно производство и привличането на служител в качеството на обвиняем не е сред основанията за прекратяване на служебните правоотношения на държавния служител в МВР. Противното би било абсолютно нарушение на презумпцията за невиновност", категорични са от ВКС.

Според съда цитираната от прокуратурата разпоредба от закона е неприложима към настоящия казус и не може да послужи като основание за ангажиране на наказателната отговорност на Цветанов.

През септември Софийският апелативен съд оправда Цветан Цветанов и отмени ефективната му присъда от 4 години затвор по другото дело срещу него - че е отказал да разпореди подслушване на Орлин Тодоров.

Две съдебни инстанции преди това постановиха, че ексминистърът е виновен, но ВКС отмени присъдата и върна делото за повторно разглеждане с мотива, че има предубеденост на тримата съдии. Според висшите магистрати заради "спекулативни предположения и инсинуации" и "конспиративни теории, които нямат никаква доказателствена основа", колегите им не са осигурили на Цветанов справедлив съдебен процес.

По третото дело срещу него - за незаконно подслушване в МВР, той също бе оправдан, след като дори прокуратурата се отказа да поддържа обвинението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във