Параграф22 Daily

§22 Новини

ВКС потвърди доживотната присъда за Атанаска, обвинена за смъртта на 8-годишната Алекс

Магистратите от Върховния административен съд потвърдиха присъдата "доживотен затвор" за Атанаска Георгиева. Тя е обвинена, че на 10 април 2014 г. в Поморие умишлено е умъртвила 8-годишната Александра Тодорова. Решението не подлежи на обжалване, съобщиха от ВКС.

Решението на тричленния състав на Върховния касационен съд (ВКС) от 20 април 2016 г.  остави в сила въззивното решение на Бургаския апелативен съд (БАС) от 8 януари 2016 г. С акта на Бургаския съд, който променя присъдата на Бургаския окръжен съд от 6 март 2015 г. обезщетенията за неимуществени вреди, претърпени от деянието, предмет на обвинението, присъдени в полза на гражданските ищци Тодорови, са увеличени от 130 000 на 180 000 лев, за всеки един от тях, а присъдата е потвърдена в останалата й част.

С първоинстанционната присъда подсъдимата Атанаска Георгиева е призната за виновна в това, че на 10 април 2014 г в Поморие, умишлено е умъртвила малолетната Александра Тодорова, която се е намирала в безпомощно състояние. Убийството е извършено по начин, особено мъчителен за жертвата, с оглед на което е осъдена на доживотен затвор. Наказанието трябва да бъде изтърпяно при „специален” режим.

От ВКС мотивират решението си така: „Верен е изводът, че по делото са събрани достатъчно доказателства за виновността на подсъдимата, които съвкупно установяват участието й в престъплението и формират стабилна доказателствена основа за нейното осъждане”.

В мотивите на съдебното решение пише, че обясненията на Атанаска Георгиева от досъдебното производство, дадени пред съдия, надлежно приобщени, са кредитирани, тъй като се подкрепят от други доказателствени източници, сред които множество свидетелски показания, писмени доказателствени средства, експертни заключения, веществени доказателства. Неоснователно се твърди, че не са обсъдени обясненията на подсъдимата от съдебната фаза, с които тя е отрекла да е извършила престъплението, пишат от ВКС.

Касационните съдии твърдят, че било правилно становището на съдилищата, че обясненията от съдебната фаза не могат да бъдат кредитирани, а представляват защитна версия, с която е упражнено правото на защита.

За разлика от първоначалните обяснения, които се отличават с точност, последователност и логичност, последващите не само не се характеризират с такива качества, но и съдържат вътрешни противоречия и категорично и несъмнено се опровергават от останалите доказателствени източници, подкрепящи обвинителната теза, твърдят магистратите.

Тричленният състав на ВКС приема, че осъдителната присъда и потвърждаващото я въззивно решение почиват на стабилна доказателствена основа, а изводите по релевантните факти са формирани при обективно, всестранно и пълно обсъждане на доказателствата и средствата за тяхното установяване.

Върховните съдии са категорични, че липсва основание за преразглеждане на въпроса за виновността на подсъдимата, поради което не може да бъде уважено искането й за отмяна на осъдителните съдебни актове и връщане на делото за ново разглеждане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във