Параграф22 Weekly

§22 Новини

Властта излъга, май, пенсионерите за 3%

С по-малко от обещаните 3% може да се увеличат пенсиите от 1 юли, показват последните статистически данни, на базата на които трябва да се изчисли размерът на индексирането им, пресметнаха  интернет ентусиасти.


След като управляващите възстановиха швейцарското правило за ежегодното увеличение на парите за старост, в средата на годината те трябва да се вдигнат с 50% от индекса на потребителските цени и 50% от ръста на средния осигурителен доход.


НСИ обаче отчете символичните 0.4% инфлация за 2013 г. Докато сметките за индексирането с 3% бяха правени върху прогноза за 1.8% инфлация. Преди дни управителят на НОИ Бисер Петков призна, че не очаква ръстът на осигурителния доход да компенсира изоставането в прогнозата за инфлацията. Засега сметките показват, че в най-добрия случай той ще се вдигне с 5.2 на сто, което означава че пенсиите трябва да се увеличат с 2.8%.


Възможно е ръстът им да е и с по-малко - с 2.5 на сто. В първия случай НОИ ще спести около 11 млн. лв. от предвидените 160 млн. лв. за индексиране с 3 на сто. Толкова се очаква да са непредвидените разходи за НОИ заради гласуваното по-късно замразяване на възрастта за работещите тежък труд, както и отпадането на годините за излизане в пенсия на военните. Във втория ще се спестят около 27 млн. лв.

Facebook logo
Бъдете с нас и във