Параграф22 Weekly

§22 Новини

Властта тренира за за масови безредици

МВР е обявило обществени поръчки за бусове и специализирани автомобили за превоз на задържани лица

Задържаните ще се радват на относителен лукс в новите специализирани автомобили за превоза им.
S 250 f7e618a0 f39a 4802 821a 00e4e43d0d37

В последните дни на март правителството реши да отпусне 5 153 000 лв. за оборудване на специалните полицейски сили (СПС) и на жандармерията. Решението беше взето на работна среща на професионалното ръководство на вътрешното министерство с премиера Бойко Борисов малко след абсурдния сигнал за атентат край хотел "Плиска", оказал се всъщност част от драматична любовна гей-история.

Според главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция "Национална полиция", има остра необходимост СПС да бъдат дооборудвани. Парите ще се използват за закупуване на лични предпазни средства, за защитна екипировка, за автомобили, за система за радиовръзка. Част от сумата ще бъде използвана и за  надграждането на две информационни системи - централната полицейска система и интегриран полицейски регистър. Както е известно - в тези системи се съдържат данните за регистрираните престъпления, както и данните от т.нар. полицейска регистрация - записите на лични данни и дактилоскопична карта на лице, срещу което е започнало наказателно преследване за извършено умишлено престъпление от общ характер.

Справка в сайта на МВР за обявените обществени поръчки и за техническите им спецификации, обявени за публично обсъждане, разкрива любопитни подробности около това за какво всъщност ще отидат допълнителните средства, отпуснати на специализираните полицейски сили. Огромната част от тях ще е предназначена за подсилване на СПС при борбата с масови безредици.

Очевидно за кабинета и за премиера Бойко Борисов е много важно спецполицията да бъде въоръжена и готова да потуши масови сблъсъци от рода на 11-дневните национални протести, които през февруари 2013 г. накараха Борисов да хвърли оставката си. Тогава той обяви: "Щом народът иска улицата да управлява държавата, нека да го направи".

След като кабинетът взима мерки за дооборудване на СПС, това означава, че няма да се допусне сценарият от 2013 г. да се повтори.

Жандармерията и специализираните полицейски сили ще бъдат снабдени с нови микробуси, подсилени за масови безредици. Според обявената обществена поръчка в края на март става въпрос за бусове с дизелови двигатели с обем не по-малък от 1950 куб. см, с мощност 140 конски сили. Отпред бусовете ще бъдат оборудвани с ролбар, защитаващ по цялата ширина предната броня с предпазни решетки на фаровете. Страничните и задните стъкла ще бъдат защитени със стационарни решетки, а на стъклата на предните две врати ще има противоударно фолио. Предното стъкло ще е защитено с подвижна метална решетка, поставена на релса, което ще позволява движение във вертикална посока и позициониране в свалeно и вдигнато положение. Предпазната система на бусовете ще е изградена от общо четири решетки, с размери150 см х 240 см и гъстота на предпазните мрежи във формата на квадрат 2 см х 2 см. Микробусите ще имат електронна сирена с изходна мощност минимум 200 W и микрофон-мишка за гласови команди монтирана в предната част на купето. Обособените места за пътниците ще са снабдени с вентацилационна система на въздуха, отопление и климатизация.

МВР е помислило и за онези, които по една или друга причина са задържани от полицията. Те също ще се возят в нови специализирани автомобили. Конвоиращите ще са в обособено място, осигурено с едностранно заключващо устройство на вратите. Помещението ще бъде в задната част на автомобила, отделено с метална решетка или с комбинация от решетка и плътна метална преграда. Гъстотата на решетката няма да позволява промушване на човешка ръка, а преградата ще осигурява възможност за постоянно наблюдение на конвоираните лица и ще има обособена врата със заключващо устройство откъм отсека за полицейските служители. Мястото за конвоираните лица няма да е с директен  вход. Достъпът до него ще бъде от дясната страна на автомобила, през помещението за конвоиращите полицаи, като вратата да се отваря само отвън. Помещението за конвоираните ще е без прозорци и каквито да е отвори. Мястото за конвоиращите полицаи ще е отделено от предните седалки на шофьора и полицаите до него чрез преграда, осигуряваща защита, в случай че конвоираните съумеят да се освободят и излязат от обособения за тях отсек.

Наред с тези доставки в предварителните обявления за 2016 г. е публикувана поръчка за доставка на противокуршумни жилетки с прогнозна стойност от 200 000 лв. без ДДС, на тактически кобури за многозаряден пистолет на стойност 83 333 лв., на противоударни комплекти за 29 166 лв. и противокуршумни каски с балистичен визьор на стойност 112 500 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във