Параграф22 Daily

§22 Новини

ВМРО ще бори фалшивите новини със закон

ВМРО се изправя в битка с фалшивите новини след поредица дезинформиращи материали, разпространявани в България около кризата с чумата по дребните преживни животни. "Темата не е само българска, но започваме дебат сега по повод последните събития в Странджа, свързани с изключително тежката епидемия от чума, която ни заплашва. Фалшивите новини изиграха силно влияние върху обществените нагласи. Формираме експертна група, която трябва да потърси законодателни рамки и нормативна бариера пред създаването на така наречените "фалшиви новини", каза доц. Милен Михов от "Обединени патриоти" в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според PR експерта Александър Христов ЕК провежда различни инициативи в посока борба с фалшивите новини и една от тях е "Следвай парите" - търсят се източниците им."В интернет много хора от профилите си споделят мнение, че това не може да се регулира. Ние можем да се борим само срещу източника на тези новини - хора или институции", добави още Христов в "България сутрин".

Доц. Милен Михов обясни, че идеята на управляващите е за нов самостоятелен закон, а не поправка на съществуващ. И добави, че е важно създаването на умение за разкриване на фалшиви новини. "Фалшивата новина представлява неистина облечена в достоверност. Тя винаги има проекция и цел - това може да е генериране на поток от посещения към сайт или формиране на обществени нагласи", обясни Михов и добави, че ще разчитат на експертно отношение по темата.

Според Александър Христов начините за борба с фалшивите новини са образование, умението на хората да ги разпознават - чрез софтуер или информираност, както и отговорна комуникация от страна на институциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във