Параграф22 Daily

§22 Новини

Всички есемеси и електронни съобщения да бъдат на български език предвижда нов проектозакон

Всички есемеси и електронни съобщения да бъдат на български език, а всяко мобилно устройство или компютър, които се продават у нас, да подлежат на кирилизация. Това е записано в нов проектозакон за българския език, внесен от "Обединени патриоти". Той предвижда още глоби за работещите в администрацията, ако не общуват на български език, сочи БНР.

Председателят на парламентарната група Волен Сидеров обясни мотивите така: "По този начин ние изпълняваме една конституционна необходимост, за да стане официален език  - български, да не стане някой друг, напоследък погледите на медиите са вторачени в други теми, но все пак не всичко е туризъм".

Сидеров даде пример за абсурд. Надписът "Полиция" върху униформите на служителите на реда е на английски, а не на български език. В закона се урежда създаването на културен институт "Св. св. Кирил и Методий". Неговата задача ще бъде да организира обучението по български език зад граница, да сертифицира владеенето му и да разпространява българската култура по модела на германския Гьоте институт.

Предвижда се и създаване на българския електронен шрифт, защото сегашните са по руски образец.

Facebook logo
Бъдете с нас и във