Параграф22 Daily

§22 Новини

Втора награда за ВСС за Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ от първото „Изложение на ЕМСС“

Висшият съдебен съвет се класира на второ място в първото „Изложение на Европейската мрежа на съдебните съвети“ (ЕМСС), което се проведе днес в Лисабон, Португалия. ВСС презентира Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ на първото“, към която участниците в Изложението проявиха много голям интерес.

С един глас повече първа награда спечели Съдебен съвет на Литва с проект „Психологическо равновесие и съдебна помощ. Дейност на съдилищата по психологични проблеми: психолози, доброволци в съда и други за осигуряване на психологическа стабилност за всички (съдии, страни в съдебните процедури и т. н.).

Българският щанд бе един от най-посещаваните, като най-голям интерес бе проявен към детската версия на сайта на ВСС и видеоматериала „Детско правосъдие“ от информационните рубрики „Третата власт отвътре“. Представени бяха рекламни материали, популяризиране на основните дейности по Образователната програма. Презентация по темата направиха членовете на ВСС Даниела Машева и Гергана Мутафова, като акцентираха върху основни моменти от създаването и развитието на Програмата в периода 2014 – 2018 г. Допълнителна информация и контакт във връзка с Образователната програма са поискани от членове и наблюдатели от ЕМСС, сред които Гърция и Армения.

„Изложението на Европейската мрежа на съдебните съвети“ е част от официалната програма при провеждане на Общото събрание на ЕМСС в периода 29 май – 2 юни 2018 г. в Лисабон. Основната тема на изложението е „Водеща положителна промяна“ и на него членове и наблюдатели на Мрежата презентираха иновативни и добри практики, с които успешно е постигната промяна.

Проектите са класирани въз основа на проведено гласуване от представителите на Европейската мрежа на съдебните съвети.

До участие в изложението Изпълнителния борд на Мрежата допусна девет институции - Висш съдебен съвет на България, Съюза на съдиите на Англия и Уелс, Министерството на правосъдието на Финландия, Висшия съвет на магистратурата на Италия, Съдебния съвет на Литва, Съвета на съдебната власт на Нидерландия, Висшия съдебен съвет на Португалия, Съдебния съвет на Словакия, Генералния съвет на съдебната власт (ГССВ) на Испания.

През октомври 2017 г. Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ бе отличена със специалната награда на журито в престижния конкурс „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа.

В проведените от Общото събрание на ЕМСС избори за президент и членове на Изпълнителния борд кандидатурата на Гергана Мутафова, определена с решение на Пленума на ВСС, въпреки че не беше класирана, получи подкрепата на повече от 10 държави, членки на ЕМСС, и събра 58 гласа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във