Параграф22 Daily

§22 Новини

Външен одит ще търси пробив в системата на митниците

Финансовият министър ще предложи външен одит на централизираната акцизна система на Митниците. Според Владислав Горанов в секретния доклад на ДАНС няма конкретни данни за престъпления или отклоняване на данъци, сочи bTv.

Тази седмица БСП поиска разсекряването на документа заради съмнения, че системата на митниците не работи. „Чел съм този доклад много отдавна и всичко, което е трябвало да вземем като действия, на база на доклада, е предприето много отдавна”, коментира Горанов. Той обясни, че ДАНС са открили 9 технологични слабости, свързани със сигурността на Българската акцизна централна информационна система.

Според него БСП се опитва да „напълни със съдържание” вота на недоверие срещу правителството. Вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова посочи, че не са били открити данни за престъпление спрямо системата.

„В СГП още през 2015 г. постъпи сигнал за нередности в системата БАЦИС, като според заявителя има опасност от манипулиране на данните, неотчитане на всички действия и невъзможност на държавата да установи дължимите акцизи и данъци. Валентин Златев е сигналоподателят“, обясни тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във