Параграф22 Daily

§22 Новини

Вътрешен одит в ООН разкрива сериозни пропуски и корупция във връзките й с НПО

Бюрото за вътрешни разследвания на ООН е открило сериозни пропуски и недостатъци във връзките на световната организация с две фондации и няколко неправителствени организации, отнасящи се до делото за подкупи, в което е замесен и бившият председател на Общото събрание Джон Аш, пише БТА.

21-страничен поверителен доклад, публикуван от бюрото, който Ройтерс е успял да получи, разкрива резултатите от одит, извършен по нареждане на генералния секретар Бан Ки-мун. Докладът разглежда обвиненията, отправени срещу Аш, който бе председател на Общото събрание в периода 2013-2014 г., и срещу още шестима души.

Това е най-големият финансовокорупционен скандал, разтърсил ООН от времето на аферата "Петрол срещу храни", избухнала по време на мандата на предшественика на Бан - ганаеца Кофи Анан, посочва Ройтерс. Според служители и дипломати от ООН последният скандал подчертава необходимостта от по-голяма прозрачност в организацията. Одитът констатира, че ООН не е проучвала щателно някои неправителствени организации (НПО), преди да се ангажира за съвместна дейност с тях. Служители на ООН са пътували за сметка на такива НПО, запазвали са подарявани им от тях айпади, има случаи на некоректно оформени или променяни документи, и пр.

Самият Джон Аш е обвинен от федералните власти на САЩ, че е превърнал председателството си на най-представителния орган на ООН в "платформа за печалбарство", като е приел рушвети за над 1 млн. долара.

Всички тези разкрития поставят под въпрос "честността, независимостта и безпристрастността" на ООН, констатира одитът. Бюрото за разследвания препоръчва на Бан Ки-мун да въведе ред във връзките на ООН с външни организации и те да бъдат внимателно проверяване предварително.

Facebook logo
Бъдете с нас и във