Параграф22 Daily

§22 Новини

Вътрешните министри на ЕС преговарят относно квотите за прием на бежанци

Вътрешните министри на ЕС пристигнаха в Брюксел за преговори по предложените задължителни квоти за прием на бежанци. Час преди началото на заседанието все още няма консенсус по плана на ЕК. Това става на фона на обтегнатите отношения между Шенгенските държави, които въведоха временен контрол по границите заради масовото преминаване на нерегистрирани мигранти, съобщава БНР от Брюксел.

Австрия също въвежда проверки по границата си с Унгария съобщи на идване вътрешният министър Йохана Микл-Лайтнер, след като Германия спря влаковете идващи от Виена. Сега е видно за всеки, че имаме само 2 алтернативи – или държавите в Европа да се провалят самостоятелно или заедно са се справим с този проблем и да излезем по-силни от тази ситуация,  каза тя.

ЕК още не е формално уведомена от аврстрийците съобщи неин говорител, но комисията оправда действията на Германия и обясни, че те не нарушават правилата на Шенген за свободно движение.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс и комисарят по миграция Димитрис Аврамопулос ще присъстват на заседанието на Съвета по правосъдие и вътрешни работи, за да се опитат да убедят несъгласните държави по плана за задължително разпределение на бежанци.

Чехия, Полша, Унгария и Словакия водят съпротивата срещу принципа на принудителни квоти за 160 хиляди сирийци, иракчани и еритрейци. Те настояват първо да е спре притока на нови хора от Гърция през Балканите в посока Германия и да се затегне контрола по външните граници. Германия и Франция настояват първо за солидарно поемане на миграционната тежест. Техните министри дори ще излязат заедно пред медиите по-късно тази вечер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във