Параграф22 Daily

§22 Новини

За месец: 2400 шофьори без книжки и 160 гонки

Само за месец са хванати близо 2400 шофьори без книжки, каза по време на блицконтрола в парламента министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, която уточни, че тези данни са само за август, предаде БТА.

Общо установените нарушения са над 46 000 отново за този период. От тях близо 20 000 са фишове. Пияните шофьори са над 1400. Голяма част от нарушенията са станали в малки населени места, само за две седмици в такива райони са установени близо 200 нарушения. През август са установени нарушения на над 260 пешеходци. Агресивните шофьори са над 700 само за 10 дни. А сигналите за гонки са около 160, уточни Бъчварова.

Преди дни стана ясно, че цивилни полицаи и младежи ще донасят в МВР за незаконни гонки. Целта е окончателно да бъде сложен край на среднощните състезания между мощни автомобили. Вече се обсъжда и възможността автомобилното хулиганство да бъде  вписано като престъпление в Наказателния кодекс. Има и предложения участниците в нерегламентирани състезания да бъдат наказвани веднага с до 15 денонощия арест. Освен това от МВР обявиха намерението си полицаи да влизат в трафика с мотори и автомобили, за да респектират и да извеждат нарушители от движението.

По последни данни на МВР от началото на годината при над 4700 тежки пътни катастрофи са загинали 443 души, а повече от 5950 са били ранени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във