Параграф22 Daily

§22 Новини

За октомври чак отложиха делото срещу генералния директор на БНТ, шофирал пиян

Състав на СГС отложи делото за шофиране след употреба на алкохол срещу генералния директор на БНТ Константин Каменаров заради приемането му по спешност в кардиологичното отделение на правителствената болница "Лозенец". Вчера следобед в деловодството на съда е постъпила молба за отлагане на делото заради внезапно възникнали здравословни проблеми на подсъдимия, който обаче желае да присъства в залата по време на процеса срещу него.

Магистратите приеха, че не следва да се дава ход на делото, и го насрочиха за 5 октомври 2018 г. Председателят на състава - съдия Атанас Атанасов, изиска от болницата да представи всички документи, изследвания и процедури, които са направени на Каменаров. Предишното заседание по делото - на 11 май, беше отложено отново поради отсъствието на Каменаров от страната. Тогава той беше в чужбина заради провеждания по него време музикален конкурс "Евровизия". Освен това тогава той поиска от съда делото да бъде отложено за след края на юли, защото имал да урежда правата на националната телевизия за излъчване на световното първенство, макар към него време те е трябвало да бъдат уредени.

В края на миналата година СРС наложи на Каменаров условно наказание от една година и три месеца и глоба от 600 лв., както и отнемане на шофьорската книжка за година и половина. За да постанови тази присъда, първата съдебна инстанция призна генералния директор на БНТ за виновен по чл. 343б, ал. 1 от Наказателния кодекс за това, че е шофирал с 1.6 промила алкохол в кръвта, установено с кръвна проба. А той обжалва съдебния акт пред СГС. Ако втората инстанция потвърди присъдата, т. е. също приеме Каменаров за виновен - дори и да измени вида и размера на наказанието, делото няма да стигне до Върховния касационен съд (ВКС). Ако обаче градският съд признае Каменаров за невиновен, прокуратурата ще има право да протестира съдебния акт пред върховната инстанция.

Според Закона за радиото и телевизията членове на управата на БНТ и БНР, какъвто е и генералният директор, не могат да бъдат осъждани на "лишаване от свобода" за умишлени престъпления от общ характер. Ако обаче бъде наказан с пробация или глоба, той ще може да запази поста си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във