Параграф22 Daily

§22 Новини

За поредна година пожарникарите отбелязаха тържествено Илинден

За 18-и пореден път, изправени пред параклиса, построен с ваши средства и доброволен труд, отдаваме почит на един от най-уважаваните и тачен едновременно от християни, мюсюлмани и юдеи светец. Според Светите книги и народните ни вярвания, той  носи дъжд, закриля живота и пази реколтата на стопаните от пожар. Не случайно Св. пророк Илия е закрилник и ревностен застъпник на българските огнеборци. С тези думи заместник-министър Красимир Ципов се обърна към пожарникарите и ги поздрави от името на министъра на вътрешните работи. Той посочи, че днес е и ден, в който си спомняме с възхищение за онези наши колеги, които пожертваха себе си, спасявайки чужд живот. Те изпълниха завета на пожарникарите – замениха един огнен миг за вечност.

Зам.-министър Ципов припомни, че само преди седмица, при последните наводнения в различни части на страната, служителите на ГДПБЗН за пореден път доказаха, че изпълняват с достойнство високо благородната си професия.

За поредна година българските огнеборци отбелязаха деня на своя закрилник - Старозаветния пророк Илия. По традиция в двора на ГД „Пожарна безопасност и спасяване” бяха отслужени заупокойна литургия за загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари и водосвет за Илинден. Представители на Светата Българска православна църква благословиха обредния хляб, както и всички служители на противопожарната служба и гости на тържеството.

Празничният ден е повод да почетем делата на всички, посветили живота си на борбата с пожарите и бедствията, както и на онези колеги, които със своята жертвоготовност избраха да застанат до огнената колесница на Свети Пророк Илия. Поклон! Скъпи колеги, пожелавам Ви много професионални успехи и удовлетворение от отговорната работа, която изпълнявате. Бъдете живи и здрави, все така с достойнство носете своя професионален дълг и нека огън да има само във Вашите благородни сърца, каза в поздравителното си слово към служителите на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов.

Присъстващите поднесоха венец от името на ръководството на МВР и цветя на мемориала на загиналите при изпълнение на служебния си дълг пожарникари.

Параклисът в двора на ГД „Пожарна безопасност и спасяване” е построен и тържествено осветен през 2001 година. Той носи името на светеца Гръмовник – Старозаветния пророк Илия, който според народните вярвания пази хората и тяхното стопанство от огнената стихия. Строежът на храма е извършен с доброволен труд и средства на служителите от главната дирекция. Върху двата странични витража на параклиса са изобразени символи на пожарникарската професия, а върху централния – огън и два меча.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във