Параграф22 Daily

§22 Новини

Зад решетките: Пандизчия осъди затвор за 1100 лв. заради липса на хигиена и лоша храна

Затворник от Враца осъди държавата заради лошите условия в пандиза, научи агенция BulNews. Делото се гледа преди дни в административния съд във Враца, където пандизчията И.Б. се ожали не само от лошите условия в затвора, но и от липсата на информация за калоричността и срокът на годност на даваната му храна.

От документите по делото става ясно, че искът за 10 000 бона обезщетение за неимуществени вреди е заведен срещу главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в София. Затворникът бил категоричен пред магистратите, че не му е била осигурена достатъчна жилищна площ, осветление, отопление, проветряване, както и постоянен достъп до санитарен възел и течаща вода. Бил подложен и на продължителна изолация без човешко общуване, а също нямал осигурена адекватна стоматологична помощ и медицинско обслужване. Пандизчията се жалил, че няма достъп и до приготвяне на храната в помещения, а посудата не отговаряла на санитарно-хигиенните изисквания. На предоставяната му храна пък липсвали таблици с химическия и калориен състав, както и методи за установяване на нейната годност за консумация. Не му било осигурявано и безплатно облекло и обувки. Всичко това той търпял за периода от 17.05.2017 г. до 21.04.2018 г.

В хода на делото не всички претенции на затворника били одобрени, но магистратите счели, че действително И.Б. има основание да се оплаква от лошите санитарно-битови условия и най-вече липсата на постоянен достъп до санитарен възел и течаща вода през нощта. От съда постановиха, че обезщетението, което трябва да получи И.Б. от главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ в София е в размер на 1 100 лева, а не 10 000 лева, както поискал мъжът.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във