Параграф22 Daily

§22 Новини

Зад вратите на Специализирания съд: Делата - в кашони, съдиите не достигат

Дела срещу организирани престъпни групи се съхраняват в кашони, а съдиите, които трябва да ги четат са твърде малко. За тежкия проблем сигнализира спецпрокуратурата и поиска помощ от главния прокурор, посочва NOVA. Вратите към Специализирания съд, в който се решават всички дела за тероризъм и организирана престъпност в България, сочи председателят му - Георги Ушев, цитиран от Дарик.

„Аз ви предлагам да ви покажа какво е по коридорите ни и да го покажете. Това е едно дело – данъчно дело, което не се събира в кабинета на съдията и го държим тук. Виждате диспенсър за вода, хладилник и делото КТБ. Това са половината от папките, другата половина са в края на коридора”, разказва Георги Ушев, председател на Специализирания съд.

Някъде там, в кашоните от прахосмукачки и климатици са и материалите по делото за атентата в Сарафово, за „Килърите” и „Октопод”, както и всички други 6563 дела. „Терминът, който даде един колега за техните стаи е – гълъбарници. Ситуацията е ужасяваща, това е точната дума”, разказа Иван Гешев от Специализираната прокуратура.

Спецмагистратите ще получават допълнително възнаграждение. А ако ситуацията не се промени, работата на съда можело да се блокира съвсем скоро, казаха магистратите. Затова специализираните съд и прокуратура поискаха повече съдебни зали и повече съдии – а дали ще ги получат решава Висшият съдебен съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във