Параграф22 Daily

§22 Новини

Задължително разкриват действителните собственици на вестници, интернет сайтове и на начина на тяхното финансиране

Задължително разкриване на действителните собственици на вестници, интернет сайтове, информационни агенции, радиа и телевизии и на начина на тяхното финансиране одобри парламентът. Допълненията в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения са внесени от Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева - ДПС, сочи БТА.

Според авторите основната цел на текста е да "изсветли" собствениците, разпространителите, както и има ли монопол в този бизнес. Антон Кутев от левицата коментира, че по принцип законопроектът е в правилната посока, но го смущава, че един от вносителите е Делян Пеевски, символ, по думите му, на сливането на бизнеса и политиката, което е сериозен проблем у нас.

Именно върху името на Пеевски се фокусира и дебатът в залата.

Коректна, смела законодателна инициатива на Пеевски и депутати от ДПС, за да се "изсветли" коренът на медийните продукти у нас, описа проекта един от съавторите, Йордан Цонев. Той обърна внимание, че всички законопроекти, предложени от Пеевски досега, са в полза на българското общество. На негово място /Делян Пеевски/ бих бил по-скромен, посъветва преди това Кутев и призова парламентът да не бъде въвличан в "изсветляване" имиджа на депутата от ДПС. Това е предизвикателство към обществото, продължи социалистът.

Цонев отговори, че ако е вярно, че прозрачното смесване на бизнеса и политиката не е добро, моментално трябва да се изгони Тръмп от политиката на САЩ, да зачеркнем кариерата на Силвио Берлускони. Този законопроект предпазва и от злоупотреба с власт, има нужда да се знае кой откъде се финансира, категоричен е съвносителят на промените.

Вежди Рашидов /ГЕРБ/, председател на комисията по култура, е убеден, че обществото трябва да бъде информирано кои са собствениците на изданията, защото това опира и до свободата на словото. Този закон ще въведе ясни правила за публичността и собствеността, за финансирането на медиите, подчерта той. И се мотивира с това, че има хора, които получават външно финансиране, тези пари не се раздават за черни очи, а за да се изпълни нещо.

Ако някой има фиксация върху името на Пеевски, изказването на Кутев беше опит за портрет на депутата, да излезе зад ъгъла и да си решат проблемите, реагира председателят на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров. Според него текстът е добър, патриотите обаче ще предложат да се добави и публично обявяване на доходите не само на собствениците, но и на работещи в медиите. Политикът смята, че в момента най-голям проблем са интернет медиите.

С поправките се въвежда още изискване за задължително разкриване на информация и за лицата, разпространяващи и/или продаващи печатни издания, както и за броя на пунктовете, в които се продават вестниците, списанията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във