Параграф22 Daily

§22 Новини

Задържаха в съда плевенския прокурор Димитър Захариев

Плевенският прокурор Димитър Захариев е задържан в София от Бюрото за защитени свидели и му е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Съдебната палата. Димитър Захариев е бил задържан веднага след като е приключило друго негово дело в Софийския градски съд - за упражняване на принуда към свидетел, уточни Цацаров, цитиран от БТА.

Обвинителят е бил засечен в компанията на хора, обвинени за рекет и отвличания - Камен Куката и Иво Бокса. По случая главният прокурор написа, че миналата година е искал уволнението на Захариев заради участието му в охранителна фирма, но междувременно той излязъл от нея и ВСС го оставил на работа. Освен всичко, плевенският прокурор е подсъдим и за принуда над свидетел. Паралелно с това, при акция на ГДБОП, в Плевен е задържан и служител от Главна дирекция "Изпълнение на наказанието", обвинен за участие в същата престъпна група и за закана за убийство към негов колега.

Специализираната прокуратурата ще направи всичко възможно, за да не позволи лица, които защитават интересите на държавата да заплашват свидетели и да подпомагат дейността на организирани престъпни групи, коментира Иван Гешев, административен ръководител на Специализираната прокуратура. Той обясни още, че Захариев и второто задържано лице са обект на разследване още от края на 2016 г. По думите на Гешев задържаният прокурорът е помагал с логистика и е присъствал на срещи на организираната престъпна група, главните членове на която са задържани през април.

"Г-н Захариев и второто лице са обект на това разследване още от края на миналата година", обясни административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. „Към момента прокурор Димитър Захариев е привлечен под обвинение за изнудване и участие в организирана престъпна група, както и за второ престъпление за изнудване. Служителят на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ също е привлечен в качеството на обвиняем - за участие в същата престъпна група и за заплаха за убийство, отправена пред множество свидетели“, допълни Гешев.

Според него вторият обвиняем е заплашил своя колежка с думите: „Ти няма ли да почерпиш, че ще станеш вдовица? Кажи на твоя мъж какво говори и какво прави, защото като излезе Куката от затвора, ще го убие. Прокуратурата и в частност Специализираната прокуратура, ще направи всичко възможно лица, които би трябвало да защитават интересите на държавата, да заплашват свидетели, да подпомагат дейността на организираните престъпни групи или да им осъществяват каквато и да е логистика“, каза Гешев.

Във връзка със започналите разговори на президента Румен Радев с представители на съдебната власт по темата "Съдебна реформа", главният прокурор съобщи, че в сряда от 11 ч. той също ще се срещне с него. "Президентът е държавен глава, не можем да говорим за роля на президента в съдебната реформа, имам предвид пряка роля и намеса", допълни Цацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във