Параграф22 Daily

§22 Новини

Задържан е основният акционер на фалиралата руска банка "Югра" Алексей Хотин

Бившият основен акционер на останалата без лиценз руска търговска банка "Югра" Алексей Хотин е бил задържан по наказателно дело за злоупотреба в размер на 7,5 млрд. рубли, съобщава ТАСС като се позовава на официалния представител на Следствения комитет на Руската федерация Светлана Петренко. "Заедно с ФСБ и с Министерството на вътрешните работи на Русия бяха предприети мерки, които доведоха до ареста на Алексей Хотин", казала Петренко.

Според нея, съвсем скоро следствието ще поиска от съда да определяне на мярка за неотклонение на задържания екс - банкер.

Банка "Югра" се нареждаше на 30-то място сред руските трезори по балансовото си число. На 28 юли 2017 г. обаче лицензът й бе отнет. Като основни причини за предприемането на тази драстична мярка Централната банка на Русия определи финансиране на частни проекти на акционерите на Югра за сметка на привлечените средства от депозанти - физически лица, както и липсата на адекватни заделени резерви. Размерът на тези кредити е достигал до 90% от активите на затворения трезор.

През септември 2018 г. Московският арбитражен съд, по искане на Централната банка, обяви „Югра“ в несъстоятелност и откри процедура по задоволяване на вземанията на кредиторите й.

Facebook logo
Бъдете с нас и във