Параграф22 Daily

§22 Новини

Задържано длъжностно лице остава в ареста след поддържано искане от АП – Велико Търново

По искане на Окръжна прокуратура – Ловеч, подържано от Апелативна прокуратура – Велико Търново, задържано длъжностно лице остава в ареста. Апелативен съд – Велико Търново потвърди взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“, като правилна и законосъобразни и не уважи жалбата на задържаната.

Лицето е привлечено от Окръжна прокуратура-Ловеч в качеството на обвиняем за  длъжностно престъпление по чл. 282 ал.2, вр чл.26 ал.1 от НК. Разследването е за това, че  за период  от юни 2017 г. до март 2018 г. длъжностното лице от Дирекция „Бюро по труда“-Ловеч не е изпълнило служебните си задължения във връзка с дейност по предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от Агенцията по заетостта, с цел да набави за другиго имотна облага и от това са настъпили значителни вредни последици в размер на 117 300 лв. за Агенцията по заетостта. Неизпълнението на служебните задължения се изразява в извършване на рекламна дейност чрез насочване на кандидати за обучение към конкретна фирма, в неотразяване на констатации за извършени проверки, некоректно попълване, с необходимите реквизити, на констативни протоколи за присъствие на обучаеми лица при извършване проверки на място, неизвършване на контролни проверки, съгласно план-график. В резултат на тази дейност е получена облага за фирмата, която  е извършвала обучението, под формата на ваучери на значителна стойност.

Съдът прие доводите на прокуратурата, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието. С оглед началният етап на разследването съществува реална възможност обвиняемата да извърши друго престъпление свързано с влияние върху хода на разследването, поради което съдът потвърди взетата мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Определението на апелативната съдебна инстанция не подлежи на обжалване.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Ловеч действията по разследването продължават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във