Параграф22 Daily

§22 Новини

Заплашиха да изключат тока на УМБАЛ "Пловдив" за неплатени сметки

Търговец на електроенергия на  свободния пазар поиска от “Електроразпределение Юг” да изключи на 9 юли захранването на УМБАЛ "Пловдив” АД за натрупани задължения. Според неофициална информация болницата дължи 230 000 лева, които са се натрупали за половин година.

Търговецът е декларирал, че неговият клиент - УМБАЛ "Пловдив" е уведомен на 26.06.2018 г. за датата на преустановяването на захранването. От ЕВН уточняват, че като мрежови оператор са задължени съгласно Закона за енергетиката да спазят процедурата и да се изпълни заявката, постъпила от доставчика на електроенергия.УМБАЛ Пловдив заплаща към „Електроразпределение Юг“ единствено цени за ползване на мрежовите услуги на дружеството , които се регулират от КЕВР и не подлежат на пряко договаряне, уточняват от ЕВН

От болницата информираха, че ръководството на лечебното заведение е предприело всички неоходими мерки, за да не допусне неприятната ситуация. „Имаме уверението, че определена сума ще ни бъде изпратена за погасяване на част от задъжението към търговеца на електроенергия“, заяви изпълнителният директор д-р Иво Мильотев. Ръководството поддържа постоянен контакт с фирмата, доставчик на ток, с която ще води преговори остатъкът от сумата да бъде доизплатен на 25 юли, когато болницата ще получи заработените средства по договора с НЗОК.

Ситуацията е динамична, управленският екип е във връзка с всички институции, за да не се стига до изключване тока и до нежелани последици от нея за нашите пациенти, увери прокуристът д-р Аргир Аргиров.

Няколко часа по- късно от Здравното министерство са информирали ръководството на болницата, че ще бъдат преведени средствата, дължими за извършената и отчетена дейност за месеците април и май 2018 като по този начин ще бъдат погасени задълженията за ток и той няма да бъде прекъснат на 9-ти юли. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във