Параграф22 Daily

§22 Новини

Запушват уста заради частен водопровод

Ако в по-дълбоката провинция накърниш нечии бизнес интереси, дори да са незаконни на пръв поглед, обикновено те бият. За да ти запушат набързо устата. И да не повтаряш. В такъв случай обаче може да минеш и за късметлия, защото все пак си останал жив. Например, през 2018 г., журналистът Христо Гешов е бил нападнат пред собствения си дом в Троян. Прокуратурата обаче прекратява производството с мотивите, че извършителят е неизвестен. И така до днес.

Да, но такива примери има бол из България и последният отново е от Троян. Става дума за повторно нападение върху същия журналист Христо Гешов, който този път е разследвал незаконна ВиК инсталация в курортния комплекс "Чифлика". Материалът с разкритията е бил излъчен във варненското издание "Зов нюз". "Заплахите започнаха с анонимни обаждания. Репортажът ми беше определен като "глупост". Директно ме предупредиха, че ако не го премахна, ще се запозная с човека, който ми се обажда и това никак нямало да ми хареса", споделя Христо Гешов.

Вероятно появата на новинара в национален телевизионен ефир ще спаси, ако не здравето му, то поне живота му. По страшно е друго - че властта по места, а и прокуратурата по места, си заварят силно очите за такива случаи. И така негласно ги толерират. Все пак в София или в Драгалевци - Бояна, е невъзможно да присвоиш едно старо ВиК, да го приватизираш скришом и да тръгнеш да събираш такси за водоснадяването от конкурентите в хотелиерския бизнес, например. И тук е нужно да се направи още едно много важно уточнение. Подобна "частна предприемаческа дейност" открито или не, но се толерира от общината, въпреки че тормози всички хотелиери в курортната зона. Но за това в провинцията предпочитат благоразумно да си мълчат.

И тук се появява остро трънче в петата. Парадоксът е, че фирма ВиК - Троян всъщност е общинска, а не държавна собственост. Значи кметът и неговият екип носят пряко отговорност за нейната дейност и за съхранението на нейните активи. Освен това в "Чифлика" няма изградена нова ВиК мрежа. "Има такава, строена при социализма. Присвоена е от частна фирма, която стопанисва хотел там. А собственикът му претендира, че тя е негова. Справка в имотния регистър обаче доказва, че купувайки въпросния хотел, на който е собственик, в нотариалния акт никъде не фигурира подобно нещо", категоричен е Гешов.

И тук възникват ред въпроси. Построената при социализма ВиК има ясен собственик - общината или държавата. И с присвояването й хотелиерът де факто присвоява и активи на общината или на държавата. А това си е чиста проба консумиран състав от Наказателния кодекс. Второ, не е ясно и дали така "приватизираното" водоснабдяване отговаря на всички санитарни изисквания, поставени от закона? Защото качеството на питейната вода следва определен и ясен стандарт и има държавни органи, които са оторизирани да го следят. Трето, защо МВР в Троян и районната прокуратура не могат да разкрият и досега авторите на побоя над журналиста от миналата година, както и лицето от заплахите тази година, след като има ясно обозначен кръг индивиди, които могат да бъдат привикани и разпитани по случаите. И те имат вероятно български, а не румънски GSM номера.

Все въпроси без отговор. Освен един - знайно е, че степента на правен нихилизъм сред местната власт, и сред органите на държавата по места е правопропорционална на разстоянието в километри от София. Но това не е всичко. Плаща ли въпросният хотелиер дължимите си данъци и ДДС върху приходите, които събира като една частна фирма от частното си водоснабдяване? НАП дали е получавала и налоговите декларации, дължими периодично? По този въпрос има мълчание. Пък и кой смее в Троян да пита...Но е ясно усещането че това състоание на нещата отърва на някого и на онези, който му позволяват това да се случва. Защото те са в комбина. Той е под чадъра, а те го държат над главата му. Затова е време властта да разрови по-издълбоко нещата около Чифлика. За да няма в бъдеще размахване на бухалки и телефонни заплахи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във