Параграф22 Weekly

§22 Новини

Заради "Цветанов цирк" съдят България за 85 млн. евро

Бизнесменът Пламен Стоянов-Дамбовеца, който заедно с брат си Йордан бе сред задържаните при операция "Октопод", съди България за 85 млн. евро в Страсбург.


В жалбата му, която е над 100 страници, адвокати са описали надлежно всички действия на правителство, министри, служби, прокуратура.


"Отидохме в етап, в който съдът в Страсбург реши да разгледа делото като пилотно. Съветвам всички български граждани внимателно да си преценяват щетите. Има механизми за влияние върху политиците", изясни в телевизионен ефир Пламен Стоянов.


Бизнесменът обясни, че вече е направен одит на щетите и пропуснатите ползи за фирмите му след ареста от международно призната компания. Резултатите показали 8-цифрено число. Затова и искът на Дамбовеца срещу България е за 85 милиона евро. По думите на Пламен Стоянов практиката в такива случаи е жалбата да бъде уважена и завелият делото да получи около 50-60% от исканата сума.


Пламен и Йордан Стоянови, известни като Дамбовците, бяха арестувани през 2010 г. при операция "Октопод" заедно с Алексей Петров. При задържането, единият от братята бил изведен полугол и държан навън, в очакване да дойде полицейски оператор и да го заснеме в режисирана поза.


Стоянови са собственици на фирмата "Екометал Инженеринг" ЕООД, която се занимава с рециклирането на отпадъци от бита и базата й е в "Кремиковци".

Facebook logo
Бъдете с нас и във