Параграф22 Daily

§22 Новини

Заради фалиралата банка "Откритие" руската прокуратура започва да разследва няколко милиардери

Опитите на Централната банка на Русия да извърши оздравяване на фалиралата банка "Откритие" не се увенчаха с успех. "Дупката" в капитала на трезора се оказа много голяма, а държавата явно не желае да налива нови средства, след като собственикът Вадим Беляев се скри зад граница с откраднатите пари и няма намерение да се връща в страната, съобщи Рупрес.орг. Затова Централната банка се е обърнала към прокуратурата в Русия с молба да провери съмнителните сделки на фалиралата банка, довели до изтичане на капитали и до затварянето й. Това стана ясно от интервю на зам.-председателят на банка Русия пред "Блумбърг".

При откриване на незаконни сделки, акционерите на "Откритие" ще трябва да внесат липсващата сума в капитала на банката. Сред тях са и трима от най-богатите руснаци - Вагит Алекперов, шеф на "Лукойл", неговият колега Леонид Федун и Александър Мамут - собственик на голям холдинг.

Досега Централната банка на Русия успя да върне активи на стойност 31 милиарда рубли и налични пари от 15 милиарда рубли във фалиралия трезор. Дупката обаче е много по-голяма - над 300 милиарда рубли или около 5 милиарда долара. При откриване на незаконни сделки, банка Русия може да конфискува част от имуществото на акционерите заради нанесени щети.

Една такава сделка вече е била открита - при покупката на една компания в Архангелск при реална цена от 400-500 милиона долара, за нея банката е платила 1.5 милиарда долара. разликата между реалната цена и платената очевидно е била присвоена от крупните акционери, сред които и Алекперов, отбелязва руското издание. Ако се докаже злоупотреба, част от активите на милиардерите-акционери могат да бъдат конфискувани. За Алекперов и Федун това може да са акции на "Роснефт", които те притежават като частни лица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във