Параграф22 Daily

§22 Новини

Защо Novartis плати 1,2 млн. долара на адвоката на Тръмп?

Или Майкъл Коен е мутирал в енциклопедист в началото на 2017 г., или е продал внезапната си близост до Белия дом на големите корпорации. Доналд Тръмп току-що е поел президентския пост на САЩ, когато личният му адвокат Коен е назначен за консултант от няколко фирми.

Те му плащат. Много и очевидно с удоволствие. Сред клиентите на Коен изведнъж се оказват и швейцарският фармацевтичен гигант Novartis, американската телекомуникационна компания AT&T и оръжейната компания Korea Aerospace Industries LTD. Очевидно няма нещо, от което Коен да не разбира, сочи телевизия Блумбърг.

Novartis например е платил на Коен 1,2 млн. долара за една година, призна компанията през седмицата. Твърди се, както е посочено в изявление, - за да бъде информирана от Коен за предстоящите реформи в здравеопазването в рамките на управлението на Тръмп. Което означава, че Коен се е представил пред компанията като експерт по здравеопазването. Или че Novartis се е опитала да купи близост до президента - с Коен като медиатор.

Според версията на Novartis първата среща с Коен е била през март 2017 г. Очевидно мениджърите на компанията изведнъж осъзнават, че Коен вероятно разбира от здравна политика толкова, колкото и мухите от дълбоководно гмуркане. Или, както казва самата Novartis, „Коен и неговата компания са неспособни да предоставят консултациите, за които са ангажирани“.

Договорът с Коен обаче "за съжаление" вече е бил подписан. В договорения едногодишен срок дружеството е прехвърляло на адвоката всеки месец по 100 000 долара. До края на февруари 2018 г. И е получило нищо, твърди Novartis.

Компанията бърза да посочи, че нейният председател, Вазант Наразимхан няма нищо общо с това. И че съобщенията в медиите, според които е имало среща на Тръмп с него и други корпоративни шефове по време на Световната икономическа среща в Давос в края на януари 2017 г. имат нещо общо с въпроса, са неверни.

Пикантната част в историята е, че Novartis е подписала договора с Essential Consultants LLC. Коен основава консултантската фирма малко преди изборите през 2016 г. Той я е използвал, за да плати подкуп от 130 000 долара на порно звездата Сторми Даниълс или на нейния адвокат посредник. Даниелс казва, че през 2006 г. е имала връзка с Тръмп. Той отрича това.

Парите Коен е взел чрез частен заем за недвижими имоти. Тръмп призна междувременно, че е платил парите на Коен, въпреки че не е искал да знае за каква цел са те.

ФБР разследва Коен, защото вярва, че парите биха могли да са скрито и по този начин незаконно финансиране на кампанията за Тръмп. И че Коен е основал Essential Consultants главно за прикриване на плащането.

Но Novartis очевидно е разследвала зле нещата. Коен е регистрирал компанията като консултантска фирма за въпроси, свързани с недвижимите имоти. Със сигурност той познава бранша по-добре от здравните проблеми.

Историята с AT&T звучи много по-правдоподобно. Компанията казва, че е платила на Коен 200 000 долара, за да помогне той на висшите ръководители да разберат по-добре Тръмп. AT&T потвърди, че е изплатила на Коен пари. Но не казва каква е точната сума.

Сделката с Novartis вероятно нямаше да бъде разкрита, ако Коен не бе използвал за трансфера на предполагаемия си хонорар своята компания Essential Consultants. Данните бяха публикувани от Майкъл Аванти, предприемчивият адвокат на Сторми Даниълс, чието истинско име е Стефани Клифърд. Смята се, че той има копия от преписки, които е получил по време на различните си правни действия срещу Коен и Тръмп.

Документите съдържат и друга информация. Например, че притежаващият около 13 млрд. долара руски олигарх и приятел на Путин Виктор Векселберг е превел около 500 000 долара чрез инвестиционното дружество от Ню Йорк Columbia Nova на адвоката на Тръмп. Векселберг контролира компанията, която е най-големият клиент на Columbia Nova. Братовчедът на Векселберг Андрю Интратър е изпълнителен директор на Columbus Nova.

Плащанията от Векселберг започват през януари 2017 г. и завършват през август 2017 г. Тоест в момент, когато страната вече започва да спекулира за влиянието на Русия върху изборите в САЩ и участието екипа на Тръмп в аферата. Между другото Векселберг участва и в церемонията по встъпването в длъжност на Тръмп през миналата година.

Но всичко това, разбира се, е просто съвпадение. Columbia Nova съобщи междувременно, че плащанията към Коен нямали нищо общо с Векселберг. Това били просто консултантски хонорари. За каквото и да е.

А Тръмп? Той не е знаел нищо за това, твърди адвокатът му Руди Джулиани, бившият кмет на Ню Йорк. Джулиани е и адвокатът, който разкри компенсационните плащания на Тръмп към Коен. Тръмп твърди, че Джулиани е съвсем новоназначен, но в крайна сметка ще изясни фактите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във