Параграф22 Daily

§22 Новини

Засилени мерки за сигурност в столицата заради "Луков марш"

Националистите-участници в шествието ще се съберат около 17.30 в градинката до църквата "Света Неделя" в София. Оттам те ще проведат факелно шествие до паметната плоча на генерал Христо Луков. По традиция, участие в марша взимат и националисти от съседни на България държави. Днес по обед автобус с гръцки граждани е бил спрян от полицията за проверка в района на Владая. Част от хората са обяснили на униформените служители, че искат да наблюдават шествието, а други -  че ще участват в него. По-късно автобусът е бил ескортиран от патрули на СДВР до центъра на столицата. Въпреки забраните на кмета на София Йорданка Фандъкова, шествието се провежда през последните години. За осигуряване на спокойствието на жителите на града, в центъра на София ще има засилено присъствие на полиция и жандармерия.

Според организаторите на националистическото факелно шествие,  историческите факти опровергават твърденията, че убитият през 1943-та година генерал Христо Луков е бил антисемит и нацист. Пламен Димитров, председател на софийската организация на Българския национален съюз: "Луковмарш" е едно възпоменателно шествие в памет на убит български герой. Сред личните приятели на генерала е имало евреи и това е видно от неговия дневник, който е запазен в Националната библиотека.

Протест срещу марш се проведе по-рано през деня пред Музея за история на София. Участниците заявиха, че са против пропагандирането на неонацистки идеи. Ето какво заяви Ирина Барова: То пропагандира антисемитски и неонацистки идеи. На него присъстват редица неонацистки организации, включително и неонацистки организации, които имат връзка с групи други неонацистки организации в чужбина, които се смятат за терористични".

От правителството осъждат провеждането на "Луковмарш". Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев обясни аргументите: Провокация, която се опитва да ни върне в едни мрачни времена. Много бих се радвал, ако този марш не се проведе, особено в такъв важен исторически за страната ни момент, в който би могъл сериозно да застраши нейната репутация.

Заповедта за забрана на провеждането на Луковмарш, издадена от кмета Йорданка Фандъкова миналата година, е отменена от Административния съд с решение от 19-ти септември миналата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във