Параграф22 Daily

§22 Новини

Засилва се контролът на граничните пунктове Кардам и Дуранкулак заради африканската чума

Засилва се контролът на ГКПП-Кардам и ГКПП-Дуранкулак на моторни превозни средства и на личния багаж на преминаващите за суровини и храни от свинско месо, които крият риск да пренесат вируса на африканската чума, съобщиха от областната епизоотична комисия. Огнища на заразата по дивите свине са установени в района на румънския град Тулча.
Болестта е особено опасна и нанася огромни икономически щети, ако заразата засегне ферми за отглеждане на свине, заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Анелия Андонова. В най-големите комплекси в Добричкия регион - в селата Козлодуйци и Дъбовик, се отглеждат съответно 45 000 и 12 000 свине, посочи д-р Борислав Каменов, началник на отдел "Здравеопазване на животните" в областната дирекция, сочи БТА.

Той посочи, че вече е подготвена схема с вероятните направления на придвижване на дивите свине, които най-често изминават разстоянието от землището на тервелското село Нова Камена до крайморското Батова, като при това животните могат да пробягат за денонощие 90 километра. Ловните дружини ще намалят популацията на дивата свиня като част от превантивните мерки срещу разпространението на африканската чума.

Общините в Добричкия регион трябва да определят терени, на които да се събират умрелите животни. В свинефермите трябва да се засилят дезинфекционните дейности и да се проверят огражденията, за да не се допусне контакт с диви животни, разпореди областната епизоотична комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във