Параграф22 Daily

§22 Новини

Завършиха тържествата по повод 20 години от създаването на Втора тунджанска механизирана бригада

С тържествен строй и водосвет днес на Античния форум „Августа Траяна“ завършиха тържествата по повод 20 години от създаването на Втора тунджанска механизирана бригада. Водосвет за здраве на военнослужещите и техните командири отслужиха Старозагорският митрополит Киприан и свещеници. На тържеството присъстваха бригаден генерал Васил Лазаров, съветник по военната сигурност на президента, бригаден генерал Радостин Илиев, директор на Щаба на отбраната и много представители на различни войскови формирования, досегашни командири на бригадата от нейното създаване, областният управител Гергана Микова, заместник – кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова и др.

Бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на бригадата, припомни историята на създаването й, както и различните мисии, в които участват военнослужещите. Бяха прочетени заповеди за награждаване на военнослужещи по повод празника. Областният управител Гергана Микова връчи почетен плакет на бригаден генерал Костадин Кузмов.

Поздравителни адреси изпратиха президентът Румен Радев, военният министър Красимир Каракачанов, командири на военни структури в страната. Тържествата завършиха с празничен концерт в залата на Драматичен театър „Гео Милев".

Втора тунджанска механизирана бригада е създадена с министерска заповед от 7 юли 1998 г. На 1 септември 1998 г. съединението е създадено като Втора лека пехотна бригада с щаб в Стара Загора. От 2012 г. тя е трансформирана в механизирана бригада и е една от основните единици на сухопътните войски на българската армия.

Бригадата е наследник на Втора мотострелкова дивизия, създадена през 1962 г.

Facebook logo
Бъдете с нас и във