Параграф22 Daily

§22 Новини

Здравната карта ще затрудни достъпа на пациентите до лечебните заведения

Здравната каса не плаща на легло, плаща на излекуван или преминал пациент. С въвеждането на здравната карта и намаляването на броя на леглата Касата „ще икономисва от тези, които няма да дочакат“ - това мнение изрази в предаването "Нещо повече" Николай Болтаджиев, директор на болница „Света Богородица“.

По думите му здравната карта е финансов механизъм за ограничаване на достъпа на пациента до лечение. „Колко легла има и колко се използват, това е проблем на самата болница. Касата заплаща за преминал пациент. Ограничавайки леглата и намалявайки ги под необходимите Касата цели едно: ограничен достъп за пациенти и листи на чакащите. Оттук нататък всичко е за сметка на пациента, за сметка на провеждането на една чисто финансова политика“, каза Болтаджиев.

Според директора на УМБАЛ „Свети  Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев големият проблем при здравната карта идва от това по какъв начин ще бъде прилагана тя и на базата на какви критерии се определят леглата в дадени болници. Като бройка за цялата страна тези легла вероятно отговарят на критериите, които се прилагат навсякъде по света, но в момента различните легла са с различна степен на използваемост, посочи д-р Дечев.

Той даде пример с еднаквия процент, с който се намалява броя на леглата в една голяма болница и в болница в периферията на страната. Така достъпът до клиниките с по-интензивно използване на леглата ще се затрудни и пациентите ще трябва да влизат в листи на чакащите, да се съкращава персонал, което според Дечо Дечев не е правилен ход.

Facebook logo
Бъдете с нас и във