Параграф22 Daily

§22 Новини

Здравното министерство ще предложи на БЛС да отнеме правата на лекаря с фалшива диплома

Проф. Пламен Кенаров – главен секретар на здравното министрество заяви, че ведомството ще предложи на Българския лекарски съюз да отнеме лекарските права на д-р Иван Вуцов от Стара Загора. Позицията на министерството е в отговор на питане на „Хоризонт“ няма ли кой да спре д-р Вуцов да упражнява частна лекарска практика и така да подлага на риск живота на пациентите си като мним кардиолог. Разследване на „Хоризонт“ разкри, че д-р Вуцов 23 години практикува като кардиолог с фалшива диплома.

Проф. Кенаров посочи, че заместник-министър Ваньо Шарков, който е запознат подробно с престъпната практика на доктор Вуцов, ще внесе искането за отнемането на лекарските му права, но не посочи за какъв срок. В телефонен разговор в четвъртък професорът заяви, че дори да отнемат правата на лекаря, ако пациентите му вярват, щели да го търсят като знахар.

В ефира на „Хоризонт“ на 21-ви август д-р Петко Загорчев - председател на Комисията по професионална етика към Българския лекарски съюз изрази странната позиция, че не можели да се самосезират без искане от страна на регионалната си структура в Стара Загора, въпреки че в много други случаи го правят. Д-р Вуцов продължава да е на щат в Университетската болница в Стара Загора, а нейният директор доц. Йовчо Йовчев заяви, че не възнамерява да го уволни дисциплинарно, нито да го освободи от работа.

Д-р Вуцов е обект на прокурорско разследване още от есента на миналата година и в началото на септември най-после Районната прокуратура в София внесе обвинителен акт срещу старозагорския лекар в Софийския градски съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във