Параграф22 Daily

§22 Новини

"Зелени Балкани": Островът в Поморие струва три пъти по-малко

Изкуствено създадения остров в Поморие не струва 680 000 лв, а три пъти по-малко. Това отговори Димитър Попов от „Зелени Балкани“ във връзка с обвиненията за нецелесъобразно усвояване на държавни и европейски средства. Нападките идват от Национална асоциация „Българско Черноморие“, сочи Радио-Бургас.

Проверка на Министерството на околната среда и водите показала, че на острова птиците гнездят, въпреки обратните твърдения, че изграденото съоръжение стои празно. "Отишли са, огледали да острова с оптика и телескоп. Установено е наличие на птици. Аз лично съм гледал острова вчера - птици си има и гнездят. Моята оценка е над 2 000 двойки, най-вероятно", обясни Попов, който е специализирал в отчитане на водолюбиви птици и броене на големи ята.

Специалистът уточнява, че са растителните видове на острова са типични за солени лагуни: "И в добавка освен, че островът предоставя чудесни условия за птици, той е създал и местообитания и на растителен вид, който е включен в червената книга".

"Зелени Балкани" са партньор в проекта, заедно с Министерството на околната среда и водите. Затова и питаме Попов не е ли редно проверките, за това има ли нередности с проекта, да се извършват от независими експерти?

"Има достатъчно експерти орнитолози в република България. Аз ще се радвам ако дойдат и други експерти, тъй като не веднъж сме наблюдавали острова с такива. Представяли сме острова и на международни конференции. На всички заключенията са изключително положителни", смята Попов. Според него, създадения през 2013 година остров отговаря изцяло на идеите на проекта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във