Параграф22 Weekly

§22 Новини

Зинаида Златанова не възприе промени от съдиите

Вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова не се ангажира с прокарването на предложенията за реформа на съдебната система, предложени й от магистратите по време на дискусията, организирана от Съюза на съдиите в България(ССБ) и фокусирани върху идеите на съсловната организация за промени във Висшия съдебен съвет. Златанова обаче не застава твърдо зад нито една от лансираните идеи, освен това отказа да ги коментира и по същество.


ССБ предлага премахване на постоянно действащия Висш съдебен съвет защото неговите членове се дистанцират прекомерно от проблемите в система и се превръщат в безотговорни чиновници. Освен това организацията настоява за разделянето на ВСС на прокурорска и на съдийска част, които да поемат отговорност за решаване на кадровите въпроси на колегите си.


ССБ настоява и да се създаде постоянно действащ централен орган по атестирането на магистратите с цел укрепване на професионалния капацитет на администрацията на ВСС. Съдиите настояват да имат по-голяма роля при избора на хора за ръководните позиции в система и за по-голяма ангажираност на редовите магистрати към управленските процеси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във