Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

БЕЗНАДЕЖДНО

Посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик за пореден път се изказа критично за работата на българския съд, а също и за тази на полицията. В петък (13 януари) той заяви, че основната разлика между американската и българската съдебна система е в това, че американците вярват на своя съд. Според него основният проблем за българската съдебна система идва от факта, че няма осъдени. Съдиите трябва да са квалифицирани, да са честни. Но и прокурорите трябва да са отговорни, трябва да внасят случаите в съда по възможно най-добрия начин. А полицията трябва да събира доказателства, които да издържат в съда.


Явно г-н Уорлик и другите посланици, които редовно кастрят съдебната ни система, продължават да живеят в заблуда. Крайно време е да прочетат докладите на съда и на прокуратурата, за да разберат, че осъдителните присъди у нас не само че не липсват, а даже са 95 на сто от всичките - по последни данни. И както се развиват събитията, нищо чудно в скоро време да станат и сто процента. Неотдавна бившият заместник посланик на Германия в София Клаус Шрамайер бе още по-скептичен и обяви България за най-тъжното място на света, където цари пълен произвол. И че т. нар. промени у нас са фиктивни, че няма никаква реформа, а все тъпчем на едно място.


Очевидно негативизмът във всички тази констатации идва само от неосведоменост. Явно хората не са и чували за план-графиците за реформиране на системата, за структури като БОРКОР, за спецсъдилища и прочие. Но така е, като си предубеден, не искаш да видиш хубавото.


За разлика от нас обаче, румънците намериха цаката на критикарите. Например съседите ни започнаха да спират камиони с лалета от Холандия. Дали пък и ние да не предприемем подобни мерки, щом другите не ги забелязват?


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във