Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

СЕДМИЦАТА

Върховен административен съд
- Върховният административен съд (ВАС) отбеляза в петък (1 декември) десетата година от възстановяването на дейността си. Честването бе отбелязано в хотел Шератон. Магистратите бяха поздравени от президента Георги Първанов, от премиера Сергей Станишев, от министъра на правосъдието Георги Петканов, председателя на Върховния касационен съд Иван Григоров, главния прокурор Борис Велчев, както и от заместник-председателя на Висшия арбитражен съд на Руската федерация Владимир Слесарев, който е на официално посещение в страната ни във връзка с юбилея на ВАС. Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев награди със златни юбилейни значки магистратите, правораздавали в съда от възстановяването му до днес.
Национален институт на правосъдие
- Катрин Колона, делегиран министър по европейските въпроси на Франция, посети в петък (1 декември) Националния институт на правосъдието (НИП), където се срещне с ръководството, преподаватели и магистрати, обучаващи се в института. Срещата, на която присъства и френският посланик Ив Сен Жур, е част от официалното посещение на министър Колона в България.
Дела
- Пловдивският районен съд осъди на четири години затвор за блудство и грабеж Десислав Велков, известен като Деси Екстрасенса. Велков беше признат за виновен за това, че на 14 февруари пребил, блудствал и ограбил таксиметровата шофьорка Магдалена Е. от Дупница. Близо 4 часа Деси Екстрасенса се гаврил с жената. С бой й съблякъл дрехите, опипвал я по цялото тяло, като през цялото време й нареждал да гледа надолу. На раздяла я заплашил, че ако се оплаче на някого, ще я убие. Взел й 70 лв. и избягал. Магдалена Е. се прибрала в Дупница и уведомила полицията.
Името на Десислав Велков нашумя през 1996 г. след убийството на Андрей Луканов. Тогава той заяви, че бившият премиер е застрелян от свои хора. Година по-късно обаче се оказа, че Деси екстрасенса насилва клиентките си и използва за лечението белезници и полицейски палки. Проверка на полицията показа, че той няма необходимите документи за практикуване на ясновидска и терапевтична дейност. След 1997 г. Деси е бил многократно задържан за блудство. Но това е първата присъда срещу него.
МВР
- Двама трафиканти на кокаин бяха задържани в понеделник (27 ноември) на летище София от служители от Главна дирекция Борба с организираната престъпност и Агенция Митници.
В телата на 20-годишния Т.П. и пет години по-големия от него Т.А. са открити 150 капсули с кокаин. Всяка една от капсулите съдържала между 8 и 10 гр. от наркотичното вещество. Малко преди да бъде настанен в болничното заведение, Т.П се опитал да избяга, но полицейските служители го заловили в близост до хотел Родина.
Задържаните са част от престъпна наркомрежа, наемаща доброволци за пренасяне на кокаин от страните на Южна Америка до Западна Европа и България. За услугата българските мулета е трябвало да получат по 1000 евро. Те са заловени след получен сигнал в полицията. По случая е образувано дознание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във