Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Захранват с милиони разследването "КТБ"

Подобно на тънещото в пълна секретност производство по несъстоятелност на Корпоративна търговска банка (КТБ) разследването за източването й придобива все по-ясно очертанията на една огромна хранилка. Тази седмица кабинетът реши да отпусне на прокуратурата накуп 400 хил. лв. само за изготвяне на комплексна съдебно-счетоводна експертиза, въпреки че по воденото досъдебно производство вече втора година не е отчетен напредък. По закон средствата за експертизата трябва да бъдат платени от бюджета на прокуратурата на принципа "Поръчващият плаща". И понеже в него такъв разход не е планиран, а прокуратурата не може да покрие дълговете си по осъдителни решения след провалени разследвания, масрафът ще поеме отново данъкоплатецът.

Той ще е солен, ако прибавим дължимите от държавата хонорари по сключения от Фонда за гарантиране на влоговете договор с международната консултантска компания "Аликс Партнърс Сървисис ЮКей". По неофициална информация те са в размер на 22 млн. щ. долара, а не е ясно откъде ще бъдат взети тези пари. Вариантите са три - от собствения ресурс на фонда, от държавния бюджет или от масата на несъстоятелността. Останалите кредитори във всички случаи ще бъдат ощетени, тъй като похарченото би трябвало да бъде възстановено във фонда или в бюджета. Практическият резултат е източване на тъмно, в неясни размери. Ще го направят съвместно представителите на държавата в лицето на фонда, синдиците, прокуратурата и финансовото министерство.

Въпросната експертиза трябваше да е готова още преди година, но забавянето й вероятно служи и като оправдание за това, че делото стои на трупчета. В края на юни главният прокурор Сотир Цацаров каза, че проблемът е в липсата на средства, но никой не предполагаше, че става въпрос за толкова голяма сума. Вероятно размерът й ще бъде обяснен със сложността и обхвата на задачата. Разследващите обаче разполагат отдавна с консултантските доклади на одитните компании, въз основа на които банката беше фалирана, и е твърде вероятно те да бъдат ползвани за експертизата. В тези доклади беше "открита" четиримилиардната капиталова дупка в банката, след като прокуратурата обяви, че от нея са източени 206 млн. лева. 

Формално разследването започна в края на февруари 2014 г. по сигнала на "Протестна мрежа" до Цацаров срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, срещу депутата от ДПС Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева и срещу новопоявилия се политик Николай Бареков. Четири месеца по-късно обаче беше нанесен удар единствено срещу банкера, което породи ликвидна криза в банката и принуди ръководството на КТБ да поиска поставянето й под специален надзор. Първоначално обвинения бяха отправени срещу изпълнителния директор Орлин Русев, главната касиерка Маргарита Петрова, главната счетоводителка Мария Димова и заместничката ѝ Борислава Тренева-Кючукова. След това прокуратурата обвини изпълнителните директори Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, както и ръководителя на  управление "Кредитиране" в банката Георги Зяпков за умишлена безстопанственост. А срещу Цветан Василев беше повдигнато задочно обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. В престъпления по служба пък са обвинени бившите подуправители на БНБ Цветан Гунев и Румен Симеонов. Според обвинителния акт срещу Цветан Василев той е склонил Маргарита Петрова и Орлин Русев да се разпоредят със сумата от 206 млн. лева. Към днешна дата обаче все още няма никаква яснота къде са отишли парите и възползвал ли се е той по някакъв начин от тях. Още тогава държавното обвинение обяви, че са формулирани задачите на финансово-счетоводна експертиза, която ще бъде възложена на "международна организация с безспорен експертен опит."

Най-интересното около комплексната експертиза е всъщност кой ще лапне парите. През юни Фондът за гарантиране на влоговете сключи договор с международната консултантска компания "Аликс Партнърс Сървисис ЮКей", която да проследи паричните потоци и движението на активите на КТБ. Миналата седмица стана ясно, че докладът за свършената работа от "Аликс Партнърс" е готов и предстои разглеждането му от фонда и от синдиците на банката, тъй като бил обемен и запознаването с изводите в него изисквало време. Това поражда обаче въпросите как една чуждестранна компания е свършила толкова много работа за толкова малко време и какъв е авторският й принос?

Как да сме сигурни например, че докладът на консултанта "Аликс Партнърс" няма да е надградена и фризирана версия на т. нар. одиторски доклади, въз основа на чиито съмнителни обезценки беше "открита" 4-милиардната капиталова дупка в КТБ? Ако към тях се прибави информацията от кредитните досиета и за паричните преводи, цялата налична информация ще бъде събрана накуп и ще бъде представена като огромен труд за проследяване на средства, отпуснати от банката на законно основание. Още по-интересно е дали същата "Аликс Партнърс" няма да влезе и в ролята на вещо лице по наказателното дело, осребрявайки допълнително услугите си за сметка на бюджета. Такава възможност подсказа направеното преди време от Сотир Цацаров предположение, че е възможно служители на консултантската компания да бъдат привлечени като експерти в изготвянето на съдебната експертиза за КТБ.

И тогава ще се стигне до пълен абсурд. Той обаче изглежда като добре изпипана схема за заобикаляне на забраната одиторските доклади да бъдат ползвани за съдебни цели. Съгласно сключените от трите одиторски компании консултантски договори с БНБ изводите в техните доклади, обединени в общ доклад, не са публични, не могат да бъдат ползвани директно от БНБ и тя няма право да се позовава на тях за свои оценки. В договорите изрично е записано, че докладът не е предназначен да послужи като доказателство или като друго експертно заключение в съдебни или други производства! И понеже БНБ предаде този доклад на прокуратурата, явно трябва да бъде намерен заобиколен начин да бъде използван в разследването - вече преоформен във вид на съдебна експертиза.

За целта се кани скъп външен консултант, който практически не върши нищо, което да не може да бъде свършено у нас или вече да не е свършено. Определя се огромен хонорар, който винаги може да бъде защитен с аргумента за огромна по обем работа и внушителен размер на проследените активи. И понеже всичко в договора с "Аликс Партнърс" е търговска тайна, не е ясно дали всъщност не се ползва само името й срещу определен процент. В чии джобове би постъпила в този случай по-голямата част от хонорара не е трудно да се досетим - на онези, които фалираха организирано банката и са най-активни в разграбването на активите й. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във