Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Еколози

"Да посадиш дърво е да поставиш начало на една малка вечност. Това възнамеряваме да сторим с надеждата нашият пример да зарази и други, както е било от много поколения назад в България. Сега е най-доброто време за засаждането на дръвче - пролетта. Дали ще бъде плодно или декоративно, дали питомно или диворастящо, всяко дърво е връщане на заем, който алчно теглим с всяко поколение от гората!"

Не, горното не е призив на еколози, нито е част от програмата на някое зелено училище. А е инициатива на Асоциацията на прокурорите в България във връзка  със заключителния етап на реализиран от нея европроект. Съдействие на прокурорите ще оказва Изпълнителната агенция по горите, която ще осигури посадъчния материал (смърч), неговото транспортиране, инструментите, както и инструктаж на участниците. Асоциацията очаква ентусиазъм и желание от страна на членовете си за тази благородна кауза.

Някои неща обаче смущават. Програмата е тридневна и предвижда петъчно настаняване и нощувка, съботно залесяване и обучителна част в неделя. Ако районът на залесяване е в близост до базата на прокуратурата на Витоша, ефективността ще е съмнителна. Станцията е знаменита с юнашките си трапези и запои и е добре залесителите да не отсядат в нея, преди да закопаят фиданките. 

Не е ясно и какво общо има саденето им с наименованието на проекта: „Повишаване на контрола и спазването на правилата, установени в законодателството за опазване на околната среда и управление на рисковете”. Нито пък защо горската агенция само оказва съдействие, щом като дава всичко, а прокурорите ще се поразкършат на чист въздух. Може да дойде и главният с голямата лопата.

Междувременно провалът в борбата с престъпността стана една малка вечност. И никой в прокуратурата не смята да връща заема, който алчно тегли от данъкоплатеца вече трето поколение.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във