Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Призив

Прави впечатление, че някои престъпници сякаш преживяват  катарзис. Такъв извод може да се направи заради постъпката на рали състезателя Николай Георгиев, който доброволно се предаде на полицията, след като от години е бил обявен за общодържавно издирване, и за задържането му е  издадена Европейска заповед.  През 2013 г. той е осъден на три години затвор за документна измама в особено големи размери, а Великобритания и Испания го издирват чрез Интерпол.

С доброволното си предаване Георгиев спестява много средства и усилия, които иначе МВР хвърля по заградителни, издирвателни и други процесуално-оперативни мероприятия за откриването му. Вероятно през последните пет години го е обсебила мисълта, че отговорността на полицията по издирването от ден на ден става непоносима, докато той пилее живота си в безцелни автомобилни ралита. Вместо да разсъждава над екзистенциалните въпроси на битието в затворническата килия.

Постъпката на Георгиев е достоен  пример и за други издирвани лица. След като той сам открил значението на възпитателния ефект от престоя в затвора, какво пречи на други видни бегълци да сторят същото? Нима нищо в тях не трепва от представата как МВР денонощно ги издирва, харчейки кървави пари от и без друго оскъдния си бюджет?

Братя Галеви като бивши служители на министерството би трябвало да вникнат в тази драма. И ако държат на честта на пагона, веднага ще напуснат пясъчните плажове на Мартиника  - или където крият сълзите си от разяждащата ги носталгия по родината - и ще потропат на вратите на Софийския централен затвор.

Братя Галеви, а и всички останали бегълци: с тази високоморална постъпка ще изтриете срама от тази институция, подложена напоследък на незаслужени упреци заради бягства на затворници-егоисти. Станете хора  и сами влезте в затвора!

Facebook logo
Бъдете с нас и във