Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

905 са бегълците от закона

Престъпниците с влезли в сила ефективни присъди, които са избягали и не са влезли в затворите, са 905 души. По-голямата част от тях са в чужбина, а за връщането им у нас се разчита на издадените европейски заповеди за арест и на съдействието на чуждите служби. Това показа проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров във всички прокуратури в страната. Резултатите от нея бяха обявени пред парламентарната правна комисия, където той бе извикан на изслушване в сряда (7 март).

Това е най-големият брой на избягали от правосъдието престъпници, за който съобщава  прокуратурата през последните години. Според отчетите на главния прокурор, през 2016 г. броят на "бегълците" е бил 593 души, през 2015 г. - 636, а през 2014-а - 712.

Този "пик" в бройката на избегналите затвора идва напук на всички законодателни мерки, които бяха взети именно с цел да се затрудни, ако не и да се направи невъзможен този срам за правосъдието. Включително и след напълно ненужното "засекретяване" на ефективните присъди в сайтовете на съдилищата, заради което сега ВСС иска депутатите в Народното събрание да разтълкуват какво точно са имали предвид, когато са приемали такава разпоредба в закона.

Какво предлага сега Цацаров? Да се разреши използването на специални разузнавателни средства и да се допусне поставянето "под контрол" на електроните комуникации на бегълците от правосъдието, за което обаче е нужно да се промени законът за СРС. Освен това Цацаров предлага отвеждането на осъдените в затворите да се прехвърли изцяло на МВР, а не да се прави, както досега - от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". И трето: да се направи специален сайт, в който да се пуснат снимките и данните на бегълците, за да може всеки гражданин да подава сигнал за местонахождението им. Цацаров напомни на депутатите и че след като приеха разпоредба личните карти на хора, които имат наложена забрана да напускат страната, да бъдат принудително отнемани - заместващи документи за самоличност така и не бяха въведени. А без тях няма как да се приложи и изземването на личните карти...

Другата тема, по която Цацаров трябваше да говори пред парламентарната правна комисия, беше свързана с видимите и невидимите резултати от промените в Наказателнопроцесуалния кодекс, които влязоха в сила от ноември миналата година. Ден преди главният прокурор да се яви пред депутатите стана известно и становището, с което той защити тези поправки пред Конституционния съд - по делото, с което промените в НПК бяха атакувани както от адвокатурата, така и от съдиите от ВКС. Според Цацаров нито един от доводите за противоконституционност на промените в НПК няма основание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във