Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Аферата "Митьо Очите" и Демонът на Лаплас

S 250 535ac8cf 6d35 41ac a074 9d843e5fd776
S 250 a83c8a2c 7ef4 4408 b79b fe29551bf55f

Руските учени Александър Ляпунов и Андрей Марков, които през XIX в. дефинираха теорията на вероятностите, навярно днес щяха да преразгледат  научните си постановки. Това със сигурност щеше да се случи, ако  имаха възможност да чуят какви лакърдии разтягат участниците в аферата "Митьо Очите в Истанбул". Според общинския съветник от БСП в Бургас Бенчо Бенчев това, че се е озовал  в един и същи хотел в Истанбул заедно с Димитър Желязков - Очите било  случайност. Бившият депутат от ДПС Несрин Узун пък бил отседнал другаде, но се озовал в хотел "Рамада", защото турската полиция го помолила да превежда и всъщност не е бил арестуван. Въобще всичко в тази история е плод на случайност, както твърдят основните герои от аферата. Ако им повярваме, че това наистина е така,  трябва да приемем, че и Митьо Очите случайно се е озовал там. Съвсем случайно два дни преди старта на операцията на ГДБОП в Бургас и не е имало никакъв теч на информация към него, както се кълне вътрешният министър Валентин Радев.

Тези размисли - освен към двамата руски учени, ни препращат към един от родоначалниците на теорията на вероятностите - маркиз Дьо Лаплас Пиер Симон - изключителен математик, мислител, физик, астроном и механик от началото на XIX век. На него дължим мисловната конструкция, наречена Демон на Лаплас - всемогъщ демон, който знаел всичко и причините за всяко нещо. Според Лаплас, там, където обикновеният човек се натъквал на случайност, демонът виждал причината и неумолимата необходимост в хода на случващото се.

В случая с Митьо Очите и останалите герои от хотел "Рамада" станалото е резултат на случайност, но зад тях надзърта сянката на Демона на Лаплас, за когото на света няма нищо случайно и крушката си има опашка. На Демона на Лаплас такива, каквито ги разтягат Бенчо Бенчев и Несрин Узун, не му минават.

И на нас също. 

Да започнем с твърденията на злополучния вътрешен министър Валентин Радев. Този нов Аристотел в областта на логиката заяви, че няма теч на информация в МВР, който да е причина Димитър Желязков - Очите да напусне пределите на страната преди акцията в Бургас. В това той бе категоричен: "Ако беше изтекла информация, щеше ли той да отиде в Гърция, в Турция и да го хванем там?", попита Радев.

МВР-шефът обаче не се пита, или по-скоро не иска, да зададе гласно въпроса: защо е била на Желязков цялата тази сложна организация, ако не е знаел какво го очаква? Сглобявайки частите от пъзела на историята, става ясно, че Желязков първоначално се е озовал в Солун, Гърция, заедно с любовницата си Илина С., с шофьора си  Милко Бомбето и с още една жена с неизяснена самоличност. Сетне изведнъж решава да премине в Турция, макар че му е било далеч по-удобно да се насочи направо от Бургас за там. Ето как обяснява тази странност съветникът Бенчо Бенчев: Желязков трябвало да се лекува и затова отишъл в Турция. А самият Бенчев не знаел, че Митьо Очите го  издирва полицията, и изобщо не го е укривал, а просто му помогнал с превоз до Истанбул. "Аз съм постъпил като човек, не мога да откажа на един болен да го превозя донякъде, разбирате ли? Не знаех, че го издирва Интерпол. Ако знаех, никога нямаше да го взема, макар че беше в болно състояние", обяснява Бенчев.

Самият той също е в "болно състояние", ако се вярва на твърденията, че има 95% инвалидност заради Паркинсон. Това обаче не му попречило да се вдигне, да седне в буса "Мерцедес", да отиде в Гърция и оттам да прекара Димитър Желязков-Очите в Турция. Ето какво заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова: "В този микробус се е возил самият Бенчо Бенчев и още едно лице - Йовчо Домусчиев. Резервациите в хотела, където беше открит и задържан от турските власти Димитър Желязков, са били извършени от Несрин Узун, а стаите, в които са се регистрирали - три на брой - са на името на Бенчо Бенчев и Йовчо Домусчиев."

Бившият депутат от ДПС Узун направо натопи своя съдружник Бенчо Бенчев, заявявайки, че той го е помолил да запази три стаи в хотел в Истанбул. Самият Узун бил отседнал в друг хотел, по различен повод. След като двамата с Бенчев вечеряли, той изпратил общинския съветник от БСП до хотела му. В същия момент турската полиция арестувала Митьо Очите и спътниците му. "Служителите на реда поискаха от нас да дойдем с тях и да дадем обяснения. Но двамата не сме били арестувани в Турция. Станахме жертва на изключителната доброта на моя много добър приятел Бенчо Бенчев”,  заяви Узун.

Новоизбраният заместник на Сотир Цацаров и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев обаче обясни, че всичко това се е случило, защото Желязков е минал от Гърция в Турция, за да избегне европейската заповед за ареста му, на 3 август в 19.09 часа. Очевидно с тази цел е била създадена цялата тази сложна организация, явно след като Митьо Очите е имал информация както за старта на операцията и за самия й ход, както и за развитието на въпроса за неговото издирване от държавно в международно. На него му е било ясно, че в Гърция действително ще го задържат с Европейска заповед за арест и се е надявал, че озовавайки се в Турция, където тя не е валидна,  ще избегне решетките. И за цялата организация е разчитал на помощта на верните си другари Бенчев, Узун, както и на незнайните си информатори в МВР и прокуратурата.

Междувременно Специализираната прокуратура започва разследване на организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления на всичките закопчани в Бургас седем души от близкото обкръжение на Димитър Желязков. Самият той обаче липсва, защото се намира в турски арест, докато тече процедурата по екстрадицията му. Дори и по този въпрос МВР и прокуратурата нямат единна позиция - според говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова Желязков ще лежи там 60 дни до приключване на делото за екстрадиция. А главният секретар на МВР пък заяви, че срокът е 30 дни. Най-интересно обаче е изказването на шефа на спецпрокуратурата и заместник главен прокурор Иван Гешев, според който нямало да има дело за екстрадиция в Турция, тъй като Митьо Очите щял да се съгласи да бъде върнат в България. "Очите няма нищо на свое име - нищо, че живее в палат в село Кошарица, който се води на офшорка. Желязков не е страхлив, за разлика от други издирвани от правосъдието българи", каза Гешев.

Ами ако е така, странно защо в деня на спецоперацията Димитър Желязков направо не е отишъл при Гешев, а е измислил сложната игра със заминаването си в Гърция, после в Турция - с безценната помощ на видните си помагачи? Всичко говори, че ако зависи от него, Митьо-Очите ще се върне, ама друг път.

Гешев обаче може и да е прав да твърди това - ако цялата история се е развивала според правилата на теорията на конспирацията. Тогава става очевидно, че прецаканите всъщност са двамата крупни бизнесмени Бенчо Бенчев, общински съветник от листата на БСП в Бургас, и бившият депутат от ДПС и доверено лице на Ахмед Доган - Несрин Узун. А Митьо Очите може да е сключил поредното споразумение с когото трябва и след време ще се измъкне от аферата цял и невредим. И ще си остане онзи бизнесмен с напълно легален бизнес, като такъв го определи  през юни 2016 г.  тогавашният вицепремиер и вътрешен министър в правителството на Бойко Борисов Румяна Бъчварова. "Димитър Желязков е бизнесмен с легален бизнес, с три изрядни фирми, които развиват напълно законна дейност", заяви пред "Нова телевизия" шефът на сегашния политически кабинет на премиера Борисов, според която войната между Димитър Желязков и Божидар Кузманов в "Слънчев бряг" през 2016 г. не била за преразпределение на територии, а  най-обикновена "свада за паркомясто".

Обикновена свада ли? Какво ли ще каже Демонът на Лаплас?

 

 

Случайност до случайност

В интервю пред bTV още преди две години Димитър Желязков призна, че работи като консултант към фирма "Аркус Сигурност" - Бургас, в която съсобственик е общинският съветник Бенчо Бенчев. След обществена поръчка фирмата е избрана да охранява митницата в Бургас, НОИ и други обществени институции в града. Бенчев участва като собственик в 18 фирми, в три от които е съдружник с бившия депутат от ДПС Несрин Узун. Те имат и трети съдружник Георги Манев, който е общински съветник, представлява НФСБ и своята партия "Средна европейска класа". В "Аркус - секюрити груп" ЕООД, в която Митьо-Очите е консултант-мениджър, който предлага обекти за охрана, акционер е бившият полицай Иван Владимиров, който също е сред задържаните в Турция. Синът на Владимиров е заместник-директор на Бургаския затвор, дъщеря му е юрисконсулт към областната дирекция на МВР.

Стаите в хотел "Рамада" в Истанбул са резервирани от Несрин Узун, който е съсед с Димитър Желязков в един и същи вход на нова модерна жилищна кооперация на ул."Адам Мицкевич" в Бургас. Там, според слуховете Митьо Очите е закупил апартамент на любовницата си Илина С.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във