Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Агенти след бежанец заради преводи от Изтока

Неотдавна бившият президент, сега лидер на АБВ, Георги Първанов поиска приемникът му на "Дондуков" 2 Росен Плевнелиев да свика Консултативния съвет по национална сигурност за обсъждане на реакцията по повод на бежанската вълна. Не съм сигурен, че сме готови да посрещнем едно по-тежко предизвикателство, едно пренасочване на потока от бежанци през наша територия, мотивира се Първанов.

Искането му очевидно е повече плод на някакви предизборни сметки, отколкото на желание да се търсят реални решения на проблема. Но въпреки това настояването му има своето основание, и то нетолкова в увеличаването на потока, колкото във възможността по вълните му към нас да сърфират заклети привърженици на терористични организации. 

Отговор на въпроса съществува ли такава опасност дава и публикуваният годишен доклад на Специализираната административна дирекция "Финансово разузнаване" към ДАНС (САД ФР–ДАНС). Анализите на агентите от финансовото разузнаване, макар да са насочени към изследване на паричните потоци със съмнителен произход, сочат, че такава опасност има. Нещо повече, според доклада е възможно - под претекста, че са се установили от години у нас, мигранти от горещия Близък изток да управляват финанси с неясен произход и с още по-неизвестна цел. 

Агентите посочват и конкретни случаи. Те установили например че

бежанец, роден в проблемна държава

в района, още през 2008 г. станал клиент на българска търговска банка. В началото на 2014 г. той поддържал там три разплащателни сметки - в левове, в щатски долари и в евро. Сметките били разкрити с карта за бежанец, според която собственикът й бил без установено гражданство.

Чужденецът си отворил разплащателна сметка, в която получил няколко превода от друг бежанец, родом от Близкия изток, но с българско гражданство. Оборотът по сметката бил около 20 000 лева. По разплащателната сметка в щатски долари нашият човек получил от своя познат превод в размер на 3000 долара. Парите били изтеглени. Приблизително осем месеца сметката не била използвана от титуляра. В началото на месец декември 2013 г. обаче били получени два превода на обща стойност няколко хиляди долара от две различни физически лица от държавата, в която нашият човек е роден. Основанията за преводите са неясни. След получаването им средствата били изтеглени на части.

По разплащателната сметка в евро също имало движение - вътрешни преводи между сметките, вноски от онзи познат, превод в размер на няколко хиляди евро от неизвестно лице от държавата, в която е роден човекът, за когото говорим, и превод на сравнително малка стойност от неизвестно лице от Франция. Основанието е deposit. Получените по сметката средства също били изтеглени на части. Агентите установили, че за тази цел в последните няколко месеца "нашият човек" посещавал различни клонове на обслужващата го банка в София и в Благоевград.

Най-вече преводите от чужбина привлекли интереса на агентите. Те се докопали до информация, според която по думите на бежанеца той се занимавал с продажба на лека бяла техника, внос от Европа, и със сделки с имоти в България. Изяснено е, че има фирма и разполага с два магазина за продажба на електроуреди в София и във Варна. Бежанецът разправял, че преводите от родната му страна били следствие от продажба на недвижими имоти там, но така и не представил повече информация за тях. Агентите установили, че мигрантът и семейството му са получили статут на бежанци в България през 1999 година. С изключение на едно от децата, родено в България, всички те обаче били без изяснено гражданство. А допълнителна проверка установила, че

бежанецът е бил задържан преди години

след заповед на българските власти за експулсирането му във връзка с участие в престъпна дейност.

И макар че в конкретния случай липсват преки доказателства за съпричастност на въпросния бежанец към престъпна схема или за използване на средства с неясен произход за престъпна дейност, каквато например е и организацията на прехвърляне на бежанци през България за Европа, има реални основания за притеснения. Те произтичат от "внезапната и необичайна активност по сметки на клиенти, връзки на операциите едновременно с няколко географски зони, които се характеризират с висок риск и с кръг лица, които не могат да се обяснят с нормални семейни връзки или бизнес профила на клиента, липса на достатъчно ясни основания, посочвани от клиента по отношение на операциите", са записали агентите в доклада си.

Ето защо проблемът с наплива на бежанци към страната ни и установяването им тук, с квоти или без, е въпрос на националната сигурност. Това, че България подкрепя квотното разпределение на мигрантите, не означава, че службите трябва да спят дълбок сън. Изобщо не е успокоително също и че след като управляващото мнозинство се разтича, участието в организиране на прехвърлянето на бежанци през страната ни към ЕС вече е тежко криминално престъпление, с полагащото му се сурово наказание. Напротив, приоритет на националната сигурност е не само установяване на спящи терористични клетки или екстремистки групи, но и издирването и залавянето на индивидуални, самостоятелни бойци на джихада, ползващи уменията на български каналджии. 

Докладът на "Финансово разузнаване" маркира част от проблемите, пред които е изправен сектор "Сигурност". А те са много повече, отколкото тези, над които всеки съвет на вътрешните министри на ЕС мъдрува в обречената си амбиция да събере счупените парчета от т.нар. обединена Европа. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във