Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Антимафиоти разкостиха корумпета от ДАИ-Благоевград

Антимафиоти и спецпрокуратурата разбиха тази седмица престъпна група служители на ДАИ, скубали с големи рушвети транспортни фирми у нас. По време на операцията бяха задържани около 30 служители на ДАИ-Благоевград по подозрение, че като длъжностни лица са искали подкупи от транспортни фирми, за да не съставят наказателни постановления на нарушители. С обвинителен акт са 10 души от първоначално задържаните. Подкупите са варирали от 300 до 600 евро. В акцията са участвали над 100 служители на вътрешното министерство.

Според Даниела Начева, заместник административен ръководител на спецпрокуратурата, инспекторите от ДАИ са работели в екипи по двама души, като в рамките на месец са се прегрупирали. Транспортните фирми получавали известия, че предстои проверка, като инспекторите посочвали  и какви документи трябва да представят. По време на проверката сериозните нарушения били прикривани, а в отчета се отбелязвали само леки нарушения, за да се имитира дейност.

Шефовете на транспортните фирми били изнудвани  под заплаха, че нарушенията ще бъдат докладвани. Подкупите - в размер около 300 евро на фирма, били поставяни в пликове, които били поднасяни под документите, необходими за проверката. В края на работния ден събраните пари се разпределяли между инспекторите. 

Много от изнудваните транспортни фирми са чуждестранни, които давали пълни правомощия на счетоводни фирми в случай на проверки от ДАИ. В една от фирмите шефът отказал да даде подкуп, но служител на счетоводната компания е плащал лично. За един ден общите събирани суми са били около 1200 евро, като работели минимум два проверяващи екипа на ДАИ от по двама души.
 
Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обяви, че информацията за нередностите е постъпила от антимафиоти от Благоевград в началото на ноември 2017 година. Използвани са спецсредства, има събрани доказателства както за предаването на подкупите, така и за разпределянето им между служителите.

Сред задържаните е и Ангел Янчев, съпруг на прокурор Ирина Арменова от спецпрокуратурата. Тя е била заместник-прокурор на Районна прокуратура - Петрич. Друг служител на ДАИ с повдигнати обвинения е в семейни взаимоотношения със служител от Министерството на транспорта. До момента няма налични доказателства роднините да са знаели - затова те не са обект на разследване, обяви шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във