Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Арест за перачи на пари в Пловдив

Окръжната  прокуратура в  Пловдив обвини трима пловдивчани за пране на пари и избягване на плащане на данъци в размер на 1 милион лева. Привлечени като обвиняеми са три лица -  двама мъже и 38-годишна жена, уточняват от прокуратурата.

На 1 март 2019 г. под ръководството на Окръжна прокуратура - Пловдив, съвместно със служители от сектор "Икономическа полиция" при ОД на МВР-Пловдив и на ГДБОП-София, бе проведена специализирана операция за извършени данъчни престъпления и пране на пари на територията на градовете Пловдив, София, Разград и Велико Търново, се посочва в официално съобщение на обвинението. Извършени са множество претърсвания и изземвания от офиси и жилища, при които в трезори и други помещения са открити общо около 600 000 лв. в различна валута, както и документи, компютърни конфигурации и други вещи, имащи отношение към престъпната дейност. Образувано е досъдебно производство, като за срок от 24 часа по Закона за МВР са задържани девет лица. Срещу  трима от тях са повдигнати обвинения за изброените  престъпления.

До момента е установено, че от  март 2017 г. до 1 март 2019 г. чрез седем търговски дружества, регистрирани в България, са били извършени парични преводи в брой  в размер на общо 5 000 000 лв.  към търговски дружества в Полша и Италия. Управителите на българските дружества, които са били подставени лица с нисък социален и финансов статус, са поръчвали стока - козметика, перилни препарати и др., от Полша и Италия. Пратките формално пристигали на името на тези фирми, а реално стоките получавало друго търговско дружество у нас, чийто управител е Т.Т., на 42 г., а съдружник  е 38-годишната С.Т. Стоката била разпространявана от Т.Т. в магазинната мрежа у нас, като парите от продажбите не били декларирани и по този начин е избегнато плащането на данъчни задължения в размер на около 1 000 000 лева.

Установено е още, че съучастник при изпращане на парите от България към търговските дружества в чужбина е бил М.М., на 38 г., който ги е предоставял на управителите на седемте фирми у нас, а те от своя страна са ги изпращали по банков път към фирмите в Полша и Италия.

В началото на седмицата Окръжна прокуратура - Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемите Т.Т. и М.М. , а спрямо 38-годишната С.Т. е взета мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лева. Разследването по случая продължава.

В средата на януари други  двама пловдивчани бяха арестувани за измама със средства от европейски фондове в особено големи размери и пране на пари. След полицейска операция по образувано от Окръжна прокуратура досъдебно производство, на територията на Пловдив, Сливен и Свиленград бяха извършени претърсвания и изземвания и бяха задържани 50-годишен мъж и 45-годишна жена от Пловдив.

Според обвинението (в периода от 12.10.2017 г. до януари 2019 г.), при условията на продължавано престъпление, в Пловдив, гр. Раковски, Пловдив, Велинград, Котел, Харманли и Свиленград, в съучастие като извършители, те предоставили неверни сведения пред бюрата по труда и Агенцията по заетостта в София. Целта им била да получат средства от фондове, принадлежащи на Европейския съюз и предоставени от Европейския съюз на българската държава по проекти "Работа" и "Обучение и заетост", съфинансирани от Европейския социален фонд на Европейския съюз  чрез оперативната програма "Развитие на човешките ресурси 2014-2020"  на стойност 696 837.32 лв., като са получили средства в размер на 93 905.55 лв. по тези проекти.  Двамата са обвинени още за това, че са извършили финансови операции в общ размер на 93 905.55 лв., като ги изтеглили от банкови сметки с титуляри 101 лица  чрез използване на издадените им банкови карти. В резултат на предприетите действия бе предотвратено неправомерното усвояване на европейски средства в размер на над 600 000 лева. По-тежкото измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които двамата са обвинени, е лишаване от свобода от 5 до 15 години и глоба от 10 000 до 30 000 лева.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във