Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

"Б. Б. и Ц. Ц." и по делото "Иванчева"

S 250 ef897bc5 34dd 4c9b 8881 137e4c6b2ce7

В страната на фасадната демокрация инициалите "Б. Б." и "Ц. Ц." изскачат отвсякъде. Подобно на "тефтерчето Златанов", което после изчезна мистериозно, премиерът и дясната му ръка "протичат"  като водещ властови фактор и в записите със специални разузнавателни средства по делото срещу кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. Този  път в компанията на специализираната прокуратура, поела според двете арестантки  ролята на шпицкоманда за изпълнение на правораздавателни поръчки. 

Ако разкритото от Иванчева и заместничката й Биляна Петрова от ареста е вярно, излиза, че безобразното им управление е можело да бъде санкционирано само и най-ефективно с намесата на Борисов и Цветанов. А спецпрокуратурата е перфектната маша, която да изпълни волята им. В резултат корупционното престъпление, в което двете бяха обвинени редом с бившия кмет на района Петко Дюлгеров, минава на заден план, за да отстъпи място на управленския модел в държавата. 

"В: Защо ББ и ЦЦ я търпят, 'щото накрая такива Иванчеви ще се появят из цяла София.
Д: Ш'се появят, както си говорихме, да ти кажа, това е изключително опасно.
В: Ми, те ще се появят на държавно ниво, трябва да вземем мерки."

Представените тази седмица в хартиен вид от Иванчева и Петрова цитати са според тях от записите със СРС-та по делото, с които те се запознават педантично.  Разговорът е между Дюлгеров и основния прокурорски свидетел Александър Ваклин, които очевидно търсят вариант за радикално решаване на проблема с градинковата истерия срещу инвеститорите. И са напълно прави в аргументите си - стряскаща е лекотата, с която ангажират властовите фактори за реализиране на личните си намерения.    

"Д: Ако не вземе парите какво правим?
В: Тогава ще я разходим на Витоша.
Д: Да, ще й пратим командоси, ще бъде бутната към...
В: По-добре бизнес, отколкото сила!"

В добавка Иванчева и Петрова подчертаха пред медиите, че "Б. Б. и Ц. Ц. всички знаем кои са. И преразказаха още един записан разговор - между Ваклин и друг инвеститор в Столичната община. В него единият казва, че "аз имам оферта от специализираната прокуратура за 15 000 лв. те да направят да я няма."

От прокуратурата увериха, разбира се, че не са имали ангажимент към никого да прави нещо в нечий интерес, нито пък да вземат пари. С нежелание беше признато обаче, че сред приложените по делото доказателства наистина има разговори, засягащи определени политически фигури. Коментарите били обаче не на свидетелите (какъвто очакваше да бъде Дюлгеров), а на обвиняемите. И те си говорели "общи разговори, от които не ставала ясна някаква зависимост от някого, а просто като коментар".

Прокуратурата се оказа неподготвена и за твърденията на обвиняемите, че преди ареста им в средата на април са подавали сигнали в полицията за получени заплахи. "Ние сме пускали сигнали и към полицията - преди да ни арестуват, да не кажат, че сега това е защитна теза. Естествено, не е имало никакви реакции. В самите СРС-та се казва - когато те си говорят, че нас ни заплашват - това са заплахи, за които знаехме. Някои сме ги приемали като шега, включително и имаше заплаха, която е, че ще ни подхвърлят наркотици в колата. Ние тогава, естествено, се смеехме и смятахме, че това е просташка шега", заяви Биляна Петрова. 

Все проверими твърдения, за които силовите и разследващите органи дължат отговори. В противен случай натежава репликата за "специализирания народен съд, който просто има задача да ни държи тук и да ни съсипе, защото ще изпълни това, което му е наредено". Иначе тезата на Иванчева и Петрова, че нямали за цел "самоцелно спиране на строежите, а спиране на тези, които са междублокови, и тези, които строят некачествено", остава неубедителна. Тези жени така и не разбраха, че в общия случай дивият градинков популузъм уврежда по откровено престъпен начин правата на собствениците.  

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във