Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Балканите, туй гняздо на наркобосове!

Горан Нешич-Цига
S 250 1da3d8e7 86d3 4e48 924f 0d5fdfb57334
S 250 a2dc264f 002f 467f a571 9e3c52da581e
S 250 104b8c6d 52c0 4ff1 8285 fe10f7544a2b

 

Тесни са Западните Балкани за местната мафия - това е изводът от една новина, долетяла от далечна и екзотична Бразилия. Миналата седмица бразилските служби екстрадираха в Сърбия 47-годишния Горан Нешич - Цига, обявен за международно издирване заради осемгодишна присъда за трафик на дрога. Цига е известен като "сръбския крал на кокаина" и според бразилски и белградски медии е един от най-могъщите мафиоти в Южна Америка, който  притежава  дори и два футболни отбора  от висшата лига.

Най-любопитното е, че Нешич е шетал на воля из Балканите, включително и в България. Наркобос №1 в Сърбия е получил осем години лишаване от свобода, защото през 2001 г. е организирал трафик на 24.5 кг хероин от България към Сърбия. Част от дрогата е била предназначена за местния пазар, а останалата  - за Холандия и Швейцария, сочат документи от съдебния процес.

Хероинът е бил открит в автомобила на Александър Маринков-Минге и Предраг Георгиев, които били задържани от спецслужбите на територията на Сърбия. Нешич успял да избяга, но съучастниците му признали, че дрогата е набавяна от Турция чрез кума на Нешич Насер Рахбара Асл, роден в Коня, Турция, и пребиваващ в Белград.

След пробива на канала от България за Сърбия Нешич избягал от родината си, а съдът в Пирот задочно му издал осемгодишна присъда. Цига стигнал до Южна Америка и за кратко време успял да се издигне в тамошната  наркойерархия. Неговата наркогрупа действала на териториите на щатовете Сао Паолу и Еспирито Санто, Парана, Амазонас, Пара и Рондония, както и в бразилския дял на Амазония. 

Според неофициална информация  Нешич действително живял в Бразилия като крал. Той е обитавал укрепена вила, която бразилските медии нарекли "Твърдината". Тя е била опасана с метална ограда и с бодлива тел, по която е протичал електрически ток. Охраната е била осъществявана от многобройни камери и въоръжени до зъби бодигардове. Организацията на Нешич е включвала десетки телохранители, куриери, дилъри на дрога.

"Kokaиновият крал" е бил арестуван в Бразилия през 2011 г. при акция на спецслужбите срещу наркотрафика. Нешич е пребивавал там с фалшива самоличност и според откритите в него документи се е наричал Илия. При операцията "Нива" е била разбита една от най-мощните наркобанди в Бразилия, арестувани са 31 души и са открити 620 кг  кокаин и 846 000 евро.След ареста на Нешич полицията е блокирала 31 обекта, четири търговски дружества, 15 луксозни автомобила и три кораба, принадлежали на групата му.

Веднага след задържането на групата Сърбия изпратила искане до бразилските власти за неговата екстрадиция, но през 2013 г. Върховният съд в Бразилия го отхвърлила заради давност на престъплението. В същото време тамошните власти разследвали Нешич за трафика на 620 кг кокаин от Южна Америка за Европа и пране на около два милиона евро. Едва през 2015 г. искането на Белград за екстрадицията на Нешич е било разгледано отново и одобрено.

Докато Нешич е бил известен в Сърбия с "българската" хероинова афера, съучастникът му Деян Стоянович-Кека е далеч по-известен на тукашните служби. Те са разписали международната му заповед за издирване заради множество престъпления - връзка с няколко убийства, планирани атентати, обири и кражби.

Името на Кека в последните години се свръзва с няколко афери, зад които се крие мащабна престъпна дейност. Кека е заподозрян в продажба на футболисти, от които е изпрал милиони евро, във финансиране на екстремистките футболни фенове в Дженоа, в планирани атентати срещу бившия директор на сръбската полиция Милорад Вельович, бившите министри Драган Йоцич и Младжан Динкич. Кека избягал от Сърбия през 2006 г. след убийство, за което е заподозрян като съучастник Горан Миятович- Мите, председател на сръбски футболен клуб.

Бандата на Цига и Кека снабдявали сръбските и черногорски мафиоти с кокаин, който впоследствие е бил пласиран в ЕС. Връзката му за Сърбия е бил известният мафиот Дарко Шарич. Нешич е сътрудничил и с останалите мафиотски кланове в Сърбия и Балканите, най-вече с т.нар. клан "Америка" в западната ни съседка. С помощта на Нешич лидерът на клана Милети Милянич организирал прехвърлянето на огромни пратки кокаин в Европа. При една от доставките  Милянич бе арестуван в Италия.

През 2011 г. тогавашният министър на вътрешните работи на Сърбия Ивица Дачич разкри, че операция "Нива" на бразилските служби е резултат от сътрудничеството на сръбската полиция, американската и британската агенции за борба с наркотрафика. Според Дачич Нешич е бил свързан и с прехвърлянето на 550 кг кокаин от Южна Америка в Европа през февруари 2010 година.
 

КАРЕ

И британската SOKA по следите на Нешич

Британската служба за борба с тежката организирана престъпност SOKA също е била по следите на наркобос №1 на Западните Балкани заради участието му в снабдяването на мафията от Острова с кокаин. Става дума за пратка от 255 кг кока на стойност над 70 млн. паунда. Пратката бе задържана заедно с организатора  Джейми Грийн и Даниъл Рейн и черногореца Баранин Дрешич. За участие в групата са били задържани също и Скот Бъртвист, Джонатан Бър, а Едуард Аустин и Даниел Дигич успели да избягат.

SOKA влязла във връзка с бразилската полиция, която им изпратила списък на задържаните по време на операция "Нива" сръбски мафиоти. Според вътрешното министерство на Сърбия гръбнакът на наркоорганизациите, разбити в Бразилия и на Острова, е бил съставен от сръбски граждани -  около Нешич и Кека. В групата имало и мафиоти от съседните на Сърбия държави, както и от Западна Европа. Всички те са били включени в складирането на огромни количества кокаин в Бразилия и дистрибуцията му в Европа, гласи информация от сръбското МВР.  Дрогата е достигала и до балканския пазар, като клиенти на Нешич са били и наркобосове от Хърватска, Холандия и България.

 

Отгде да иде наркобос, все от Балканите

През далечната 2002 г. в София бе задържан небезизвестният Сретен Йосич, сочен за мафиот №1 на Балканите, обявен за издирване от "Интерпол" през 2001 година. Според мълвата, разпространена може би от самия него, Йосич произлиза от семейство, привърженик на сръбския крал. По тази причина през 1984 г. Йосич бяга от Сърбия и се установява в Амстердам, откъдето и прякорът му Йоца Амстердам. Там той завършва в ареста, откъдето скоро избягва в България, която се очертава по същото време като нов и перспективен център за трафик на наркотици по т.нар. Балкански път. През март 2002 г. Йосич бе екстрадиран в Холандия, а през 2006 г. върнат в Сърбия, за да бъде съден там. Два месеца по-късно излезе от затвора под гаранция от 300 000 евро.

Възходът на "най-опасния жив сърбин" Сретен Йосич, както го нарекоха сръбските медии, от дребен престъпник до най-големия гангстер на Балканите тръгва от началото на 90-те години, когато той започва да работи за тайните сръбски служби. Прочува се като наемен убиец и важен играч на пазара на хероин и кокаин в Европа. За него се твърдеше, че работи директно с наркокартелите от Южна Америка.

В България работи под закрилата на сръбската "Държавна сигурност", свързват го с Йовица Станишич, бивш шеф на службата. Според медиите, за да се стигне до ареста му през 2002 г. в България, Йосич е издаден от Душан Спасоевич, лидер на Земунския клан, убит по-късно при операция “Сабя” в Сърбия и главния обвиняем за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич, Милорад Улемек - Легия. Целта им била те да поемат канала на Йосич за кокаин от Южна Америка към Европа.

"В България бях в безопасност, защитаваше ме техният разузнавателен сектор, Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София, и Николай Гигов, собственик на ФК "Локомотив", с когото имах общ бизнес, той беше легален търговец на оръжие. Малко е странно, но какво да се прави, такова беше сътрудничеството", заяви Сретен  Йосич пред белградския съд по време на процеса срещу него.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във