Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Баретите на бунт срещу командос №1

Специализираният отряд за борба с тероризма се тресе от скандали, които доведоха до комплексна проверка на спецподразделението. Тази седмица стана известно, че МВР-шефът Валентин Радев е разпоредил проверка в СОБТ, след това беше тиражирано обръщение на баретите до Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, вицепремиера Красимир Каракачанов и вътрешния министър Валентин Радев. В него те обвиняват командира на отряда Георги Гайков в реваншизъм, заплахи и лоша кадрова политика. Подписали са се 27 спецбойци, които са посочили примери за лоши практики при назначенията и разпределянето на финансите.

Според баретите в отряда цари атмосфера на разделение и недоверие между служителите, а върху неудобните се оказвал натиск, оценките им били занижавани и така били ощетявани при разпределението на допълнителните финансови средства. Както е известно, баретите могат да получават до 200 на сто над заплатата си заради спецификата на труда си.

Освен това подписалите се посочват, че дългогодишни кадри на отряда са били отстранявани без причина или са лишавани от обучение, а същевременно други, без достатъчна подготовка, били толерирани заради лоялността си към командира Гайков. "Върху нас се упражнява натиск, изразяващ се в поставяне на занижени оценки, противопоставяне на служители чрез несправедливо разпределение на допълнителни средства. за работа за специфични условия на труд, като служители, които не са приближени на командира на СОБТ, биват лишавани от такова допълнително материално стимулиране, притискане на служители да пишат едни срещу други, отправяне на заплахи за премествания на служители в други структури или извършване на структурни промени и др.", пишат баретите. Според тях влошената атмосфера в отряда е довела до демотивация и нарушаване на боеспособността му.  Гайков е обвинен и за това, че ползвал служебни автомобили, за да развежда приятелката си из столични молове.

Както е известно, Георги Гайков бе върнат начело на отряда след пенсионирането на предишния командир Кирил Димов през лятото. Гайков беше уволнен през 2014 г. заради операцията в "Лясковец", при която загина баретата Емил Шарков, а трима негови колеги бяха ранени при престрелка с 54-годишния Петко Петков.

Тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви след кървавия инцидент, че "операцията е провалена". А майката на Емил Шарков - Ваня Рибчева, обяви, че проверката на случая всъщност е огромна манипулация за прикриване на грешките на главния секретар Лазаров, командира на СОБТ Георги Трайков и шефа на великотърновската "Криминална полиция"  Атанас Илков.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във