Параграф22 Weekly

§22 Седмичник

Беглецът Пелов мъртъв като по поръчка

S 250 d21fe34e ebf9 405a 8d63 ad80f3d0bdf8
S 250 f677a272 2c1f 446b b0ff b87594833eda

Един ботевградски бандит свърши работата на МВР и прокуратурата, като застреля  в лицето избягалия затворник и международно издирван рецидивист Владимир Пелов. Марио Панчев гръмна Пелов три пъти - два куршума са попаднали в десния му крак, а смъртоносното попадение е в лицето, над горната устна.

Стрелецът обаче също е тежко пострадал при престрелката, станала зад музея в Ботевград, досами централния площад на града. Панчев попадна в "Пирогов" с две рани в областта на корема и е в изключително тежко състояние, което не допуска той да  бъде разпитан.

Вътрешното ведомство и по-специално Областната му  дирекция в София и прокуратурата в Ботевград обаче трябва да издигнат паметник на Панчев - дори ако той оцелее от нараняванията си. А ако се пресели в отвъдното - задължително. Неговите изстрели сложиха точката на поредицата от неясноти, съмнения, слухове, свързани с дейността на разследващите органи, които уж са били плътно ангажирани с издирването на Пелов след шокиращото му бягство през централния вход на Софийския централен затвор.

На извънредна пресконференция по повод престрелката, продължила десет минутки, шефът на ОДМВР-София Георги Григоров нагледно илюстрира немощта на ботевградската полиция, впрегната в издирването на Пелов. Григоров успя да сглоби едно изречение, признавайки, че е имало няколко сигнала за това, че Пелов бил забелязан в града, но включително и при акцията от 2 юни  информацията не била потвърдена. Причина за това бил фактът, че Пелов бил с променен външен вид - пуснал си брада, носел суичър, шапка и бил непознаваем. Ако знаехме как изглежда, щяхме да го заловим, заяви Григоров.

Сигурно. Не че по време на издирването не се появиха информации, че Пелов е с променен външен вид, но навярно и на тях шефът на ОДМВР високомерно не е обърнал внимание. В медиите дори се тиражираха снимки на беглеца, направени по описание, дадено от по-големия брат на Пелов Стефан. Дни след бягството  ветеринарят разказа пред телевизионните камери, че брат му най-вероятно си е пуснал брада и мустаци и се разхожда нейде наблизо. Но Григоров, изглежда, няма толкова мозък да повярва на думите му и да допусне, че Пелов действително е променил външния си вид. И да го залови, както нагло твърдеше на пресконференцията, пред очите на мигащата на парцали и сякаш дошла от третата планета окръжна прокурорка Наталия Николова.

Разстрелът на Пелов сложи край и на мътната предистория на затворника, който в последния месец разбуни духовете с писмото си, адресирано до президента Румен Радев и до омбудсмана Мая Манолова  и до медиите. В писмото с дата 7 май, пуснато с марка от Каварна, но с клеймо от София и адрес на подателя в Ботевград, ул. “Ал. Батенберг” 21, където всъщност е домът на Владимир Пелов, той обявява, че е пратен в затвора без вина.

Пелов не за първи път използва епистоларния жанр в битността си на криминалнопроявен, който се опитва да представи своята гледна точка в опозиция на официалните твърдения на прокуратурата и службите. Преди две години в редакцията на "Ботевградски вести" беше получен текст, подписан от него, в който се твърди, че е бил задържан без вина за убийството на двамата братя Цветан и Марко Петрови в Ботевград. Те бяха застреляни през март 2016 г., също в центъра на града.

Тогава за  двойното убийство се изказа  дори и премиерът  Бойко Борисов. Той се включи в коментарите по повод инцидента от форума на СГЕРБ (Организацията на старейшините към ПП ГЕРБ) в Стара Загора. "У единия от заподозрените за убийствата в Ботевград е намерено взривно устройство. Той е криминално проявен, стрелял е по полицаи, по сарафи", заяви Борисов в Стара Загора. И уточни, че въпросното лице е извършвало грабежи, лежало е в затвора и "в момента е под домашен арест, защото чака трета инстанция за 25-годишна присъда". Данните са от директора на Главна дирекция "Национална полиция" Христо Терзийски, а главният прокурор Сотир Цацаров лично наблюдава случая, добави премиерът.

След такава категоричност случаят с двойното убийство на братята изглеждаше решен. Действително, 25-годишната присъда на Пелов бе заради това, че в съучастие с Димитър Иванчев - Шошора на 27 август 2011 г. обра златарско ателие в центъра на Ботевград, стреля срещу полицаи, а след това отвлече дете и баща му. След престъплението Владимир Пелов успя да избяга и се укриваше в продължение на две седмици.

Любопитен факт е, че две години след като беше заловен и затворен в ареста, Пелов беше  освободен под домашен арест, защото страдал от глаукома и прогресивно ослепяване на лявото око. И точно в такъв важен момент, докато изчаквал решението на ВКС за окончателната си присъда - според прокуратурата, МВР и премиера Бойко Борисов, Пелов застрелял двамата братя Петрови. Да се върнем обаче към твърденията на Стефан Пелов, брат на полуслепия килър. "Твърдят, че бил супердобър стрелец, но аз през живота си не съм го виждал да носи оръжие. С едното око е напълно сляп, а другото око е на 90% със запазено зрение. Все си мисля, че тъй като е било тъмно, е физически неспособен да убие двамата цигани в центъра на Ботевград", твърди Стефан.

Сляп или не, Владимир Пелов бе задържан и обвинен за двойното убийство. Случаят бе решен и никой не обръщаше внимание на писмата му, изпращани до медии и до официални институции, защото, както сочи популярният афоризъм, в затвора лежат само невинни. Според Стефан Пелов с бягството си от зандана  Владимир търсел реабилитация и надежда обществото да научи детайли за живота му и престъпленията, за които е осъден. "Бягството му е един вид протест срещу системата. Като знам последната му присъда от 25 години затвор как се основава само на "категоричните" и "неоспорими" доказателства на едно куче", гласеше коментарът на по-големия му брат. Той има предвид това, че сред доказателствата на прокуратурата за вината на брат му е фактът,  че следово куче е разпознало мирис в една от колите, ползвани при грабежа.

Дори и да е пристрастен, все пак има нещо вярно в думите на Стефан Пелов. Бягството на брат му беше последвано от ново писмо, в което затворникът твърди, че е невинен. Това поведение някак не прилича на насажданата с времето представа за Владимир Пелов като закоравял и хладнокръвен рецидивист. Ако действително беше такъв, навярно отдавна щеше да се намира някъде зад граница, а не да дърпа дявола за опашката, шляейки се из родния Ботевград, макар и под вънкашност чужда. 

В деня след разстрела на Пелов  пожелал анонимност мъж разказа пред НТВ, че е лежал заедно с Пелов в предварителния арест в затвора. Според него част от писмото, разпространено след бягството, е била писана още тогава. Мъжът беше категоричен, че Пелов е подозирал Марио Панчев, че го е натопил за двойното убийство на братята роми. И бягството му е било подчинено на идеята да намери отговор на измъчващите го въпроси и да докаже невинността си. Версия, която е противоположна на първоначалните коментари, че престрелката между старите познати Владимир Пелов и Марио Панчев е била заради жена или, както осведомено потвърди шефът на ОДМР-София Георги Григоров - заради нерешени финансови отношения.

Каква е истината обаче не е важно. Най-важното е, че всички могат да си отдъхнат, след като един доказан хладнокръвен бандит и международно издирван рецидивист вече не е на свобода. Важно е, че няма пострадали и нанесени щети  и че МВР ще продължи да изпълнява задачите по опазване на реда и спокойствието на българските граждани. Разбира се, под вещите указания на господаря на досъдебните производства - прокуратурата. Що се отнася до въпросите, които така и не намериха отговор, случаят е приключен, забравете...

 

КАРЕ

Левите чакат обяснение он МВР-шефа

Депутатите от "БСП за България" понечиха да извлекат политически дивидент от случая с убийството на беглеца от затвора Владимир Пелов. Те поискаха в пленарната зала на НС да бъде повикан вътрешният министър Валентин Радев, който да даде обяснения за престрелката в Ботевград.

"За съжаление  вчера бяхме свидетели на поредната саморазправа  в резултат на бездействието на МВР.  След като бяхме свидетели на бягството на двама затворници със стрелба, снощи бяхме свидетели как тези двама са си устроили разстрел в центъра на Ботевград. Очевидно там е липсвала чистачка", заяви народният представител от левицата Иван Иванов. - Г-жо председател, моля да поканим министъра на вътрешните работи да даде обяснение пред народните представители  какво се случва, как работи МВР, как се полагат усилия за спиране на престъпността  в България и най-вече - да разберем как се стигна до този кървав инцидент снощи - в центъра на Ботевград, в който, за щастие, няма пострадали граждани. Това не може да продължава. Разстрел след разстрел и накрая полицията мълчи безучастно", обърна се Иванов към председателя на парламента Цвета Караянчева.   

(Още по темата за затворите - на стр. 20)

Facebook logo
Бъдете с нас и във